top of page

Sagt av besökare som sett "Stulen kärlek"

Helena Broberg - Wow, vilken premiär! Kanonduktiga skådespelare och många skratt blev det.

Gunnel Eriksson - Super! Super! Super!

Lennart Pettersson - Det är en riktigt rolig fars som har premiär i kväll.  Vill du skratta och ha roligt ska du inte missa den. Rekommenderas varmt!

Andréas Ludvigsson - Varit och tittat på genrepet av "Stulen kärlek" med Teater Hallsberg. Många skratt blev det, tack. Vi önskar er "spark" inför premiären imorgon.

Mely Sol Oscar Ackebo - Jag är så stolt över dig bästa Tanya Solodova! TACK varmt TACK för underbart och rolig föreställning allihopa "stulen kärlek". Varmt rekommendera, väl värt ett besök!

Anna-Lena Larsson - Underbart! Många skratt!

Gunilla Pihlblad - Tack Teater Hallsberg för god lördagsunderhållning. Tack för en rolig kväll hälsar Gunilla från Fjugesta!

Ulla Gahm - Jag såg den i dag. Ni måste se den det är den värd. Det var väldigt bra.

Anna Gahm - Tack Teater Hallsberg för att ni lättade upp livet ett par timmar som jag fick skratta åt er. Åh även om det kom några regndroppar så hade vi ju mestadels fint väder. Ses nästa år! Åh tack fastrarna som lurar med mig på detta.

Mattias Lillen Larson - Var på teater igår kväll, jag såg "Stulen kärlek" på hembygdsgården i Hallsberg. Den rekommenderas stark för det var så bra med många glada skratt.

Lena Fagre - Vi såg den i söndags den va bra och dom var superduktiga.

Marie Wahlberg - Såg Teater Hallsbergs föreställning "Stulen kärlek". Ett skratt förlänger leendet och ikväll blev det många skratt. Så roliga karaktärer och ordvitsighet i föreställning. Tack för en rolig upplevelse.

Marita Olsson Bluum - Gå och se! Som förut sagts den var rolig, hoppas på återträff nästa år, dessutom gott fika i pausen. Tack!

Gunilla Rolfsson - Tack för en helt suverän och rolig fars.​ Rekommenderar verkligen denna fars. Så bra det var. Ses nästa sommar.

Roberth Ljungstedt - Farbror linslus älskar det.

Anki Johansson - Vi var på teatern i går, den var väldigt rolig och bra. Alla skådespelarna gjorde det väldigt bra på scen.

Laila och Kent Immo - Nu har vi sett föreställningen "Stulen kärlek" som vår dotter Johanna Immo medverkar i. Jättebra och sevärd.

Carina Lagneholt - Väl värt att se.

Tomas Borg - Stulen kärlek på Hallsbergs hembygdsgård. En rapp Slå-i dörrar pjäs i regi av Rod Cansby. En eloge till ensemblen som bjöd på många skratt.

Anna Marolt Wadström - Så har man varit iväg på teater i Hallsberg. Denna gång fick jag med mig junioren. Årets fars heter Stulen kärlek. Riktigt bra och rolig fars! Kan verkligen rekommenderas! Så om ni inte varit iväg än, och känner för ett gott skratt, så har ni tur för det finns några föreställningar kvar! Så det är bara att boka!

Tiina Huhtala Fransson - Alla skådisar var bra, Bosse Bengtsson och Eva stack ut lite mer!! Läste inte programmet först och ägnade tid åt att fundera om Bosse Bengtssons dialekt hade med finskan eller norskan att göra, kul med isländsk betoning! Jättekul fars!

Claes Mård - Tack för en förstklassig underhållning! Jättebra!

Debbie Nordhammer - Stort TACK för en rolig föreställning med så många trevliga och duktiga medverkande både på och utanför scenen. 

Anna-Lena Larsson - Ni är helt otroliga. Så duktiga.

 

Sydnärkenytt på nätet

2023-07-14

Stulen kärlek - då haglar skratten!

 

 

 

Björn Jakobsson och David Sindmark har problem att utreda. Foto: Lennart Pettersson

I kväll fredag är det premiär för årets fars "Stulen kärlek" på hembygdsgården i Hallsberg. Det är nionde året som Rod Cansby sätter upp och regisserar, som han själv uttrycker det: -Sommarens roligaste fars i Hallsberg.

Efter att ha sett deras generalrepetition på torsdagen är det bara att hålla med. Det är nog det roligaste som händer i länet i sommar.

Ensemblen med Benny Axelsson, Johanna Immo, Björn jakobsson, David Sindmark, Ulf Hjelting och Tanya Solodova.

 

Det hela börjar med att Bosse gör inbrott hos det rika paret Berit och Evald. De äger en värdefull tavla som Evald vill försäkra. När Bosse gör inbrott kommer plötsligt försäkringsmannen Jerker på besök för att värdera tavlan. Han är frågvis och det komplicerar det hela förstås.

När sedan pensionärsparet Adam och Eva Persson dyker upp som nyinflyttade grannar, är det verkligen upplagt för en riktig skrattfest.

 

 

 

 

 

 

 Benny Axelsson som tjuven Bosse Bengtsson

Helt ny ensemble

Det är en helt ny ensemble som står på scenen i årets uppsättning. Inbrottstjuven Bosse spelas av Benny Axelsson och försäkringsmannen Jerker av Björn Jakobsson. Det äkta paret Berit och Evald av Johanna Immo och David Sindmark. Och det gamla paret Adam och Eva spelas av Ulf Hjelting och Tanya Solodova.

Johanna Immo som Berit Eriksson Blom ser på Adam och Eva

Publiken kommer mycket snabbt in i årets föreställning och det dröjer inte länge förrän skratten haglar. Teater Hallsberg har verkligen lyckats i år, där alla på scenen verkligen bidrar till att publiken får valuta för pengarna. 

Farsen fullständig med Tanya

Ska jag framhålla någon så får det ändå bli Tanya Solodova som är en riktig komedienne. När hon ränner in och ut och hunsar med sin stackars man, är farsen fullständig. Så det är bara att gratulera Hallsberg till ett riktigt sommarnöje. Missa inte det!

Stulen kärlek skrevs av Krister Claesson och hade premiär på Lisebergsteatern i Göteborg under hösten 2004, där den gick i 120 slutsålda föreställningar och sågs av 75 000 personer.

Text och foto Lennart M Pettersson

Björn Jakobsson som Jerker och David Sindmark som Evald Eriksson Blom.jfif

Länsposten på nätet

2023-07-20

Helt ny ensemble bjuder på skrattfest vid hembygdsgården

 

KULTURNYHETER  2023-07-20 av Ann-Louise Larsson

På fredagskvällen var det premiär för årets sommarteater vid hembygdsgården i Hallsberg och i år det farsen Stulen kärlek, skriven av Krister Classon från Stefan & Krister, som sätts upp.

Stulen kärlek av Krister Classon är sommarens fars vid Hallsbergs hembygdsgård. Foto: Ann-Louise Larsson

– Här har vi skrattgaranti, säger Rod Cansby, ordförande för Teater Hallsberg när han tar emot i entrén till årets sommarfars som hade premiär i fredags vid hembygdsgården i Hallsberg.

– Vi har spelat två fullsatta föreställningar. I dag är det något färre – det kan bero på vädret, säger Rod Cansby på söndagseftermiddagen då det blivit dags för den tredje föreställningen.

Hela ensemblen är ny för i år. Huvudrollsinnehavaren har varit med tidigare, dock inte på scenen utan som regiassistent. Rod beskriver ensemblen som en brokig skara, helt klart den mest blandade hittills, med allt från professionella skådespelare till dem som aldrig stått på en teaterscen tidigare.

– Vi läste en massa olika manus innan vi till slut fastnade för just den här farsen. Det viktigaste var att det skulle vara roligt och vi skrattade alla gott när vi läste det här manuset. Stulen Kärlek har satts upp vid ett flertal tillfällen, först på Vallarna i Falkenberg och sedan på Lisebergsteatern, där 75 000 personer har sett den, fortsätter Rod Cansby.

Teater Hallsberg bjuder på sommarfars för nionde året i rad. Åtta föreställningar återstår, inräknat ikväll torsdag fram till och med den 29 juli.

– Sedan ska vi vara lite lediga allihopa. Vi har lagt ner runt 350 timmar på repetitioner plus några intensiva spelveckor, säger Rod Cansby.

Åtta föreställningar återstår, inräknat i kväll torsdag fram till den 29 juli- Foto: Ann-Louise Larsson

Berit och Evald.jpg

Sagt av besökare som sett "Dömd på forehand"

Helena Nilsson - Fantastisk rolig teater! Kan bara uppmana alla att se den.

Gunilla Pettersson - Kul!

Bjarne Nilsson - Det gjorde ni bra.

Anita König - Tack för ett fint genrep och regnet var ganska snällt, tack även för gott kaffe med bröd i pausen. En stor SPARK inför premiären av Dömd på forehand i kväll. En riktigt rolig teaterupplevelse.

Siv Antonsson - Tack för en trevlig kväll. Bra jobbat.

Ullis Gullberg - Tack för ikväll! Bra jobbat.

Maud Ludvigsson Nilsson - En otroligt rolig teater som håller spänningen hela tiden! Många glada skratt! Verkligen sevärd! Ni var jätteduktiga! Vi tackar så hjärtligt!

Birgitta Kumblad - Vi var där på pre​miären. Så bra! Så jätterolig föreställning! Så bra ni har varit hoppas vi ses nästa år.

Britt Larson - Tack för en trevlig kväll och fars!

Anki Larson - Lika bra i år.

Marie Borg - Lördagsunderhållning!

Bertil Anderson - En härlig teaterkväll i Hallsberg, absolut värt ett besök.

Torbjörn Frid - Teater Hallsberg. Dömd på förhand. Lika bra som vanligt

Britt-Marie Larsson - Bra jobbat. Tack för i år vi ses nästa år igen. Hoppas vi. Kram till er alla.

Annica Carlsson -  Härliga skådespelare och en fantastisk föreställning! Jubelrop till er alla!

Inger Sandhu - Tack alla för en jätterolig föreställning!

Patricia Johansson - Vilken toppenföreställning! Tack för alla skratt och er härliga energi! Rekommenderar varmt!

Anna Karpova - Tack för jättefin föreställning bästa Teater Hallsberg! Det var kul att komma och se på er ikväll. Rekommenderas varmt !

Lennart M Pettersson - Vilken kväll! Det känns alltid välkomnande att besöka Hallsbergs hembygdsgård och Teater Hallsberg, som vanligt bjuder på en riktig skrattfest. Det har blivit en tradition som jag inte vill vara utan. Ett tack till alla för både skådespel (Dömd på forehand) och hembakat bröd.

Carina Lagneholt - Tack! Vi hade skitkul!

Anne Marie Dahle Hovde - Takk for fin forestilling!, festlig! Anbefales!!

Aira Andersson - En höjdarkväll i asgarv!

IngMarie Rice Edsbrand - Fnissar än… måste liksom ”varva ner”! SÅ himla kul!!! Lysande aktörer!

Carina Eklund - Tack för en rolig kväll.

Annika Gelin - Vill du ha en riktigt kul kväll? Och skratta sådär så att man får ont i magen? Boka då biljetter till farsen som Teater Hallsberg spelar tom den 30 juli. Dömd på forehand är en riktigt skruvad historia med förvecklingar de lux och det blir bara värre framåt natten!
Manuset har Lerbäcks teater skrivit och det märks, högsta kvalitet från början till slut.

Hur lyckades då de lokala skådespelarna leverera? Suveränt vill jag lova! Minspel och timing, inlevelse och uttryck, helt superb!
Särskilda lovord till Andréas Ludvigsson som var i sitt esse ikväll, och även Linda Nordin Johansson tyckte vi i vårt sällskap var mycket bra! Tack till hela sällskapet med regissören Rod Cansby i spetsen för en underbart galen kväll!

Eivor Bengtsson - Tack för en underbar rolig föreställning med stort skådespeleri. Rolig handling, det gällde att hänga med. Sååå bra skådespeleri och handling. Tack så mycket. Så väl värd att uppleva. Passa på ni som inte sett föreställningen.

Ulla Gahm - Det var det roligaste på länge!

Josefina Wallgren - Ni var jättebra bra underhållning och många skratt!

Ellinor Falk - Var jättebra! Tack för en underbar föreställning.

Morgan Östmark - Måste bara säga att dessa härliga människor har jag sett två gånger, men skulle kunna se dom om och om igen. All den energin & kärlek de har utstrålar så fint! Tack så jättemycket för så mycket skratt!

Gunilla Rolfsson - En så rolig föreställning!

Meta Fagerström - Ett skratt förlänger livet och ikväll har vi haft Teater Hallsberg att tacka för det. Strålande insats av er allihop i uppsättningen av farsen "Dömd på forehand".

Sören Tyresgård - Den var väldigt bra.

Irene Persson - Tack för en rolig kväll, det gjorde ni toppenbra!

Kerstin Medin - Det är ni värda. Jag skrattar än!

Rosita Augustsson - Har ni inte sett farsen Dömd på forehand så passa på, sista föreställningen den 30 juli.

Tinka Liedström - Väldigt kul föreställning!

Sylwia Rakowska - Så roligt för er med fullsatta föreställningar!

Jonas Ahlsson - Ni var bäst på alla plan, skådespelare, manus och mimik! Tack för showen. Bästa farsen hittills!

Britt-Marie Johansson - Igår var Sandra och jag till Hallsberg på fars Dömd på forehand, mycket tok och mycket skratt Tack för en rolig kväll.

Anna-Lena Holler - I kväll har vi motionerat skrattmusklerna. Var på teater på vackra hembygdsgården i Hallsberg. Vi såg Dömd på forehand, en rolig fars med många missförstånd och galenskap. Tack alla medverkande för en rolig kväll!

Tina Huhtala Fransson - Gillar rollfigurerna Tor-Peder och Tindra!

Anders Ekstrand - Stort tack Rod och hela gänget. Vi hade en lyckad fredagskväll vi skrattade gott hela tiden. Mycket roligt manus och fantastiska skådespelarprestationer. Skulle gärna se föreställningen igen. Ni som inte har sett den passa på och jaga biljetter. Ännu en gång stort tack allihopa.

Lill-Britt Karlsson - Tack för en kul kväll tillsammans med er.

Johan Thorén - Riktigt bra jobbat!

Helena Broberg - (Om Andréas Ludvigsson) Du gestaltade "Gullan" med stor bravur!

Dagny Eklund - (Om Andréas Ludvigsson) Du är verkligen duktig och kul.

Benny Åkerblom - (Om Andréas Ludvigsson) Du var fantastisk.

Kerstin Pettersson - Tack för skrattmusklernas kväll!

Sydnärkenytt på nätet

2022-07-21

Teater Hallsberg får beröm för rörig och rolig fars

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Max Jansson och Andréas Ludvigsson ett komiskt radarpar i pjäsen, tycker Sydnärkenytts recensent. Foto: Lennart M Pettersson

 

En riktigt rörig och rolig historia som ger publiken valuta för pengarna. Det skriver Lennart M Pettersson om Teater Hallsbergs nya uppsättning på Hembygdsgården.

 

Otrohet, lögner och drömmen om makt är ingredienser i årets fars i Hallsberg.

Att en känd advokat börja tänja litet på sanningen för att dölja att han har en affär med en annan mans hustru, leder som väntat till att den ena lögnen avlöser den andra. Och ju fler personer som blir indragna, ju fortare snurrar karusellen, till publikens stora förtjusning.

Ensemblen: Jimmy Borg, Linda Nordin Johansson, Erik Nilsson, Alexandra Antonsson, Andreas Ludvigsson,
Micaela Jakobsson och Max Jansson.

Lite vågat men går hem

Den 15 juli var det premiär på "Dömd på forehand" som nu spelas av Teater Hallsberg på hembygdsgården i Hallsberg. Det är åttonde året som Rod Cansby sätter upp en föreställning där och Teater Hallsberg har nu helt koncentrerat sig på att spela fars. 

 

Det är litet vågat att välja en pjäs som ganska nyligen har spelats i länet. För årets föreställning skrevs av Johan Gille och Peter Nyström och spelats på Lerbäcks Teater 2019. Men i Hallsberg gör man sin egen version, och det märks att den går hem hos publiken.

Stjärntecken avgör

Max Jansson som har varit med länge, spelar den kände advokaten Jimmy Bråvall som har ett förhållande med en gift kvinna Maria. Hon spelas av Linda Nordin Johansson. Jimmy hoppas få en tjänst som domare. Därför anställer han justitieministerns dotter Tindra (Alexandra Antonsson) som sekreterare. Hon är inte alls kvalificerad för tjänsten, utan ägnar sig mest åt att bedöma människor efter vilket stjärntecken de är födda i. 

Justitieministern är nämligen vän till Spencer Granhage (Erik Nilsson) som är den som ska tillsätta den eftertraktade tjänsten som domare.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Max Jansson på defensiven mot Alexandra Antonsson.

Blev skadedjurstekniker

Samtidigt åtar sig Jimmy att hjälpa den kände tennisspelaren Patrik Simonsson (Jimmy Borg), som har vänt sig till advokaten för att han misstänker att hans fru är otrogen. Inte nog med det. Snart dyker även en gammal vän upp, Tor-Peter Gullbrandsen (Andreas Ludvigsson). Han berättar att han numera arbetar som skadedjurstekniker hos Anticimex och har gift sig med Vivianne (Micaela Jakobsson) som ägnar sig att föda upp kaniner.

Radarparet lyfter

Lögner och missförstånd gör att det blir en riktigt rörig och rolig historia. Max Jansson har verkligen utvecklat sin komiska ådra. Och i den här föreställningen blir han tillsammans med Andreas Ludvigsson med sin mimik, ett radarpar som lyfter hela ensemblen. Alla bjuder verkligen till för att ge publiken valuta för pengarna.

Ett vänligt mottagande, gott kaffe med hembakat bröd i en fin miljö bidrar också till helhetsintrycket. Så det är bara att lyfta på hatten!

Text och foto Lennart M Pettersson

Hallsberrgteaterradarparet.JPG
Alla_Hallsberg_2022.jpg
HallsbergteaterIllaute.JPG

Länsposten

2022-07-14

Länsposten.2.jpg

Sydnärkenytt på nätet

2022-07-09

Dags för teaterfars på Hembygdsgården

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Linda Nordin Johansson och Max Jansson spelar i "Dömd på forehand" hos Teater Hallsberg, premiär 15 juli.
Foto: Kent Steén

En vild karusell av förvecklingar uppstår i sommar på Hembygdsgården i Hallsberg. Det är Teater Hallsberg som spelar upp farsen "Dömd på forehand" där både en justitieministers dotter och en tennisstjärna figurerar. Premiär kommande fredag 15 juli.

Jodå, visst blir det fars på hembygdsgården även denna sommar. Den här gången har Teater Hallsberg vågat sig på en lokalproducerad pjäs som  Lerbäcks teater satte upp 2019, Dömd på forehand

- Vi spelar den på vårt sätt, utomhus och utan trerätters i pauserna. Men till ett mycket lägre pris, framhåller i ett pressmeddelande Rod Cansby, regissör och producent för tillställningen.

Sju skådespelare står på scen och fyra av teaterns medarbetare svarar för servicen bakom scen. 

Andréas Ludvigsson, Benny Axelson, Max Jansson, Rod Cansby, Jimmy Borg, Erik Nilsson, Micaela Jakobsson,
Alexandra Antonsson och Linda Nordin Johansson.
Foto: Kent Steén - Blixt och Dunder

Handlingen i korthet:
Advokat Jimmy Bråvall väntar besök från en blivande klient, den kände tennisspelaren Patrik Simonsson.

Snart dyker också Spencer Granhage från domarnämnden upp på kontoret, med sin vän justitieministerns

dotter Tindra, som Jimmy lovat jobb. Synd bara att Tindra inte verkar ha någon som helst erfarenhet.
 

Lejda mördare?

Och synd att hennes fixering vid horoskop ger upphov till så många missförstånd. 

Jimmy och hans gamle vän Tor-Peder som dykt upp på kontoret med en värdefull gravid vädurskanin (!)

i släptåg finner sig plötsligt av misstag förvandlade till Patrik Simonssons lejda mördare och både kärlek

och framtidsplaner hotas när karusellen av förvecklingar snurrar vilt.

Efter premiären kommande fredag spelar gänget “Dömd på forehand” följande dagar i juli:

16, 17, 20, 21, 22, 23, 24, 27, 28, 29 och 30.

Se Teater Hallsbergs hemsida för mer info. (LLz)

DXC_8113.jpg
DXC_8092.jpg
DXC_8257.jpg
DXC_8004.jpg

Sagt av besökare som sett "Landsministerns högra hand".

Iréne Andersson - Spark och brake a leg! Tack för en mycket rolig föreställning och genrep!! 😄

Johanna Norsell - Tack för en mycket underhållande kväll ❤️Spark i baken, kör så det ryker. 🤗

Micke Andersson - Tack för en trevlig afton! Författaren är nöjd!

Magdalena Magnusson - Bra jobbat av er , jag är mamma till Moa som spelar Elsa och tycker ni kämpat på enormt bra. Det är väl huvudsaken några kommer och kollar . Jag delar flera ggr I veckan om teatern. . Grymt jobbat av er alla.

Lennart M. Pettersson - I kväll är det premiär för "Landsministerns högra hand" som spelas på Hembygdsgården i Hallsberg. Det är en fars som handlar om Sveriges Landsminister som har, som man säger, kvinnotycke. Det är hans högra hand, Roland, som får se till att rädda honom i alla situationer. Teater Hallsberg bjuder som alltid på en riktig skrattfest. Så ta tillfället i akt och boka biljetter. För ni vet väl att ett skratt förlänger livet!

Britt-Marie Larsson - Tack för en rolig o bra föreställning. Publiken var kanske lite för mesig i sina ovationer, hoppas det gick fram till skådespelarna i alla fall. 🤗🤗🤗🤗

Gunnel Magnusson - Toppenföreställning tycker städerskans mormor!!!

Kerstin Jansson - Så himla bra var teatern kul att ni satsar Teater Hallsberg hoppas många många går och ser den.

Torbjörn Frid - Tack för en bra föreställning.

Tina Ruth - Jodå, jag var där och hade en trevlig kväll 👍

Britt-Marie Johansson - Tack för en fantastiskt rolig kväll 🙌❤️

Curt Friberg - Tack för en härlig o rolig fredag kväll. Mycket värd att se. Verkligen bra, gå o se den håller på till 31 juli.

Jonas Ahlsson - Sevärd! Rolig! Ett snäpp bättre än förra året! Sommarens fars. Ett måste! Kul!

Stig Johansson - Landsministerns högra hand i Hallsberg blev så fängslande så jag glömde ta tillåtna bilder när den drog igång. Skrattfest!

Britt-Marie Johansson -  Tusen tack för en välspelad fars 🙏💞

Monica Ringenberg - Teatern var mycket rolig och mycket skratt!

Amatörteaterkonsulenten Örebro län - Tack Teater Hallsberg för farsen Landsministrens högra hand! Till alla som gillar fars, alltså tokiga förvecklingar och spring i dörrar.

Gunilla Pihlblad - Det VAR verkligen sommaren roligaste fars! Såväl i Hallsberg som dess omnejd. Stort tack och grattis till Rod Cansby och hela gänget. Extra stjärna till Landsministerns högra hand!

Morgan Deile - Just nu hemkommen från en härlig dag och en JÄTTEROLIG fars på Hallbergs hembygdsgård.

Susanna Stark - Tack för en fyndig, rolig och välspelad fars!😁

Gunnar Hagström - På sommarfarsen 'Landsministerns högra hand'. Kul! 😁

Länsposten på nätet

2021-07-22

Skrattfest utlovas i Hallsberg

av Ann-Louise Larsson

 

 

Moa Larsson och Max Jansson spelar i sommarföreställningen på hembygdsgården. Foto: Ann-Louise Larsson

En typisk fars. Så beskriver Teater Hallsbergs producent och regissör Rod Cansby årets sommarföreställning "Landministerns högra hand" som spelas fram till 31 juli vid hembygdsgården.

Även i år blir det en något nedbantad sommarföreställning som spelas i Hallsberg.

– Vi har gjort coronaanpassningar både i manuset och i antal personer som vi tar in till varje föreställning, förklarar Rod Cansby.

Skådespelarna försöker att hålla lite mer distans till varandra på scenen än vad som var grundtanken när manuset skrevs, och publiktaket har satts till 40 personer per föreställning. Totalt spelas 12 föreställningar under juli månad.

– Vi skulle kunna ta in 80-100 personer men väljer att begränsa oss till 40 för att man ska kunna hålla ett bra avstånd, säger Rod Cansby.

Redan i januari-februari började sommarens föreställning att repeteras och det är en klassisk fars som det är tal om. Manusförfattare är Micke Andersson, som skrivit även de två senaste somrarnas föreställningar.

– Man ska komma hit om man vill skratta. Jag kan lova att det är Hallsbergs roligaste fars, utbrister Rod Cansby. Hur stor konkurrensen är låter vi vara osagt…

Per Forss och Anna Marolt Wadström har bärande roller i föreställningen. Foto: Ann-Louise Larsson

Kom in i rollen snabbt

Skådespelarna kommer från hela Sydnärke – några har varit med länge, andra är nya för säsongen. Årets ensemble består av sju skådespelare. Per Forss är med för andra året i rad. Han har tidigare erfarenhet som trubadur och inom olika band och fastnade för just teater i samband med förra årets föreställning. I år har han huvudrollen som ”landsminister”.

– Jag fastnade för teatern förra året och så blev det så att jag kom med i år igen, säger han.

Max Jansson, som spelar ”landsministerns högra hand”, har varit med i Teater Hallsberg i sex år.

– Jag har en liknande roll som jag hade förra året, så det det gick ganska snabbt att komma in i rollen, säger han.

Trots corona har man kunnat hålla fysiska repetitioner under våren och har veckan innan premiär haft intensiva repetitionskvällar vid hembygdsgården.

– Vi spelar i alla väder, vi är vana vid både regn och solsken, säger Rod Cansby.

Moa, Max.jpg
Pelle, Anna MW.jpg

NA på nätet

2021-07-16

Sex, otrohet och maktmissbruk i anpassad föreställning: ”Vi vill vara på den säkra sidan på grund av pandemin”

På årets sommarfars vid hembygdsgården i Hallsberg är antalet åskådare begränsat. I övrigt är det full fart och extra allt när Sveriges landsministers snedsteg riskerar att skicka opinionssiffrorna ner i källaren.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vissa saker på landsministerns kontor behöver inte komma ut – som att det är något mellan
honom och oppositionsledaren Paula Fandin.

Bild: Robin Högberg

Sommarens teaterföreställning vid hembygdsgården i Hallsberg tar avstamp i Rosenbad och landsministern Konrad Äreberg. På grund av sitt "kvinnotycke" försätter han sig i en prekär situation, där hans affär med oppositionsledaren Paula Fandin nästan upptäcks av hustrun Åsa Äreberg.

Det blir landsministerns högra hand Roland Svenssons uppdrag att se till så att otrohetsaffären slätas över – och absolut inte bli offentlig. Ungefär så börjar årets fars av Teater Hallsberg, som har premiär i dag, fredag, och spelas till och med den 31 juli.

När landsministerns högra hand Roland Svensson upptäcker vad som håller på att ske är det

bråttom eftersom landsministerns fru Åsa Äreberg snart kommer till kontoret.

Bild: Robin Högberg

– Det är full fart nästan från början och ganska snabbt kommer första lögnen, som sedan ska slätas över och så blir det värre och värre. Det blir en jäkla snurr på det hela, säger Rod Cansby, regissör på Teater Hallsberg.

Det är sjunde året och sjunde farsen i rad för Teater Hallsberg. Manuset är skrivet av Mikael Andersson, dramatiker från Vingåker. Stilmässigt är årets föreställning lik de tidigare men det är första gången som handlingen utspelar sig i politisk miljö.

– Pjäsen handlar dock inte om politik, snarare sex, otrohet och maktmissbruk, säger Rod Cansby.

Att gömma undan oppositionsledaren i garderoben lyckades inte.

Bild: Robin Högberg

I en strävan att corona-anpassa föreställningarna kommer munskydd finnas tillgängliga och max 40 personer släppas in varje gång.

– Det kommer in 100 personer men vi vill vara på den säkra sidan på grund av pandemin, säger Rod Cansby.

De sju skådespelarna är från Örebro eller Sydnärke, och vissa har varit med i tidigare pjäser. Landsministerns högra hand Roland Svensson spelas av Max Jansson, som gör sitt sjätte år med Teater Hallsberg.

Anna Karpova (oppositionsledaren Paula Fandin), Max Jansson (landsministerns högra hand

Roland Svensson), Per Forss (landsministern Konrad Äreberg) och Elin Bard (landsministerns

fru Åsa Äreberg) är några av dem som spelar i årets fars.

Bild: Robin Högberg

– Man får ha kul på scenen. Teater är en bra ursäkt att bete sig som en barnunge, säger han och fortsätter:

– Jag började med teater för att bearbeta min scenskräck. Så jag sökte mig till scenen och sedan har jag aldrig klivit av.

Per Forss gör rollen som landsminister Konrad Äreberg, och deltog även i förra årets pjäs med Teater Hallsberg.

– Det är helt okej att spela rollen, förutom att jag behöver vara så otrevlig hela tiden. Det är en väldigt osympatisk person, säger Per Forss.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

När repetitionerna började i februari var det fortfarande osäkert om det skulle gå att ha någon

publik, berättar Rod Cansby, regissör på Teater Hallsberg.

Bild: Robin Högberg

Robin Högberg

Paula och Konrad, skrivbordet.jpeg
Roland, Paula, Konrad.jpeg
Roland, Konrad, Åsa, Paula.jpeg
Paula, Roland, Konrad, Åsa.jpeg
Rod.jpeg

Sagt av besökare som sett "Svit 222".

Anita König - Tack för ett roligt genrep , det var mycket bra skådespelarinsatser som gjorde att farsen kändes äkta. Hoppas ni får mycket publik, ni är ju så modiga som törs spela i dessa tider, jag vet att ni uppfyller säkerheten för publiken.
I Hallsberg är det fart och skoj på scenen.

Per Arne Brånsgård - Vill passa på att ge ett riktigt trevligt utflyktstips. Åk till Hallsberg!
Inte för att beskåda rangerbangården utan för att besöka Teater Hallsberg som ger farsen ”Svit 222”
Har precis bevistat ett lyckat genrep och då jag till skillnad från den vidskeplige regissören 😂 är övertygad om att ett bra genrep är en garanti för en ännu bättre föreställning finns det inga ursäkter att inte skaffa biljetter.
I dessa tider behövs ett garv, och det får man garanterat.
Grattis till hela ensemblen - det här gjorde ni bra!!

Iréne Andersson - Nu varit på genrep 😂 Helt galet roligt!!! Passa på och se vad som händer i "Svit 222"...

Ewa Apell Karlsson - Jag delar! Kunde inte komma på nåt mer att delge kommande publikum!! 👍🙌

Lennart Pettersson - Jag håller med. Passa på nu när tillfälle bjuds i en Corona säker miljö.

Igår fick jag möjligheter att se generalrepetitionen, och kan bara bekräfta att Teater Hallsberg även i år bjuder på riktigt bra underhållning i en fin miljö på Werners backe. Man tar bara in 40 personer per föreställning, så det är gott om plats och ingen risk för coronasmitta. Så passa på och ta chansen att få ett riktigt gott skratt, när nu tillfälle ges.

Sven Sjökvist - Trevlig föreställning, duktiga skådespelare och gott fika och kul att se er båda!

Linda Sundström - Tack för en jättetrevlig föreställning och en trevlig pratstund.

Tony Wennberg - Jag kan varmt rekommendera Svit 222 som Teater Hallsberg spelar nu på Hembygdsgården. Speciellt Kringlan som spelas av vännen och kollegan Per Forss.

Curt Friberg - Tack för en fin och rolig underhållning Teater Hallsberg, jag kan varmt rekommendera den.

Inger Fagerlund - Har varit på teater i Hallsberg och sett Sidney i farsen #svit222! En riktig upplevelse! Och blöta blev vi!

Martina Rensmo Widlund - Tack för en fin föreställning med mycket glädje och humor.

Johanna Norsell - Tack o bock🙏🏻 Det roliga övervägde det blöta😊

Inger Fagerlund - Tack för en regn... rolig fars!👏😅

Frank Holmin - F vad bra.

Linda Sundström - Den var superbra. Farsen var mammas morsdagspresent.

Alexandra Antonsson - Tack för en fantastisk föreställning 😃

Carina Henricson - Tack😄

Britt Larsson - Tack för idag 😃

Gunilla Pihlblad - Härlig kväll i farsens tecken. Kul att det spelas om än för "50-publik". Tack Rod med ensemble!

Jonas Ahlsson - Hallsbergs bästa fars.

Kerstin Medin - Jag gillar också fars Förstås!😀

Anki Johansson - Mycket skratt ikväll😅. Tack teater Hallsberg för dagens föreställning

Torbjörn Frid - Lika bra som vanligt

Lady Lundvall - Åh jag fastnade på bild i år igen 😁. Jättebra föreställning, som alltid. Min absoluta favorit var direktören, klockrent skådespeleri & jag skrattade ordentligt 🤣. Ses nästa år igen 😊

Susanne Karlsson - Tack för en rolig fars Teater Hallsberg.

Mona Hygerth - Tänk att få möjligheten att vara lite kulturell trots coronatider. Det var lite härligt och det var efterlängtat. Det blev en fin kväll och det var en rolig och lättsam föreställning i fin miljö. Tack Rod Cansby, det gjorde ni riktigt bra👍😊

Gunilla Rolfsson - Ni var så bra hoppas att vi ses 2021 ,,👍❤️😍

NA på nätet

2020-07-10

Skrattfest och en paus från vardagen utlovas när sommarfarsen "Svit 222" premiärspelar

Med premiär ikväll och drygt två veckor framöver spelas sommarfarsen "Svit 222" vid Hallsbergs hembygdsgård.
– Vi vågar utlova både skrattfest och en paus från en väldigt annorlunda vardag, säger Rod Cansby, regissör på Teater Hallsberg.

När föreställning efter föreställning ställdes in till följd av coronapandemin under våren kände både skådespelare och regissören Rod Cansby på Teater Hallsberg att man verkligen ville ge planen på att genomföra årets fars ett försök.

– Det var inte säkert att vi skulle spelat farsen i år med allt som varit under våren. Men vi kände att det måste ju finnas något att besöka när allt annat ställdes in. Man behöver en paus från vardagen när det är såna här tider, och det vill vi ge med ” Svit 222”, säger Rod Cansby och fortsätter.

– Vi har sett till att följa Folkhälsomyndighetens restriktioner och tar endast in 40 personer per föreställning. Så det finns gott om plats och avstånd för besökarna på vår utomhusläktare.

Skådespelarna Max Jansson och Sidney Roman har haft fullt upp med de sista repetitionerna inför fredagens premiär.

Till skillnad från tidigare föreställningar har årets sommarfars inget tydligt budskap utan beskrivs som en fars med mycket humor och skratt.

"Svit 222" tar sin början när en liga som får Jönssonligan att framstå som riktiga genier genomfört en kidnappning med förhoppning om rikligt med pengar. Men att bosätta sig i en svit på stadens dyraste hotell som dessutom drivs av en direktör med extremt moraliska värderingar samtidigt som offrets pappa vägrar betala lösensumma gör det upplagt för både oväntade vändningar och dråpliga situationer.

Vad kan besökarna till årets sommarfars förvänta sig?

– En skrattfest! Vi vågar utlova en skrattfest och en paus från en väldigt annorlunda vardag. Det finns fortfarande biljetter kvar till de flesta föreställningarna så alla som vill är välkomna, säger Rod Cansby.

Skrattfest, chokladpudding och skumpa. Vad som menas med de två sista ingredienserna i årets sommarfars får besökarna själva undersöka.

 

 

Något mer?

– Chokladpudding och skumpa, men vad som menas med det får ni se, svarar skådespelaren Max Jansson.

"Svit 222" spelas på utomhusscenen vid Hallsbergs hembygdsgård mellan 10:e-25:e juli.

”Svit 222” spelas på Hallsbergs hembygdsgård , i rollbesättningen finns skådespelare från hela länet.

 

Text och foto: Jonas Eriksson

NA 2020-07-10.1.png
NA 2020-07-10.3.jpeg
NA 2020-07-10.4.jpeg
NA 2020-07-10.5.jpeg

Länsposten

2020-07-09

2020-07-09 Länsposten.jpg

Sydnärkenytt

2020-06-17

Sommarfars vid Hembygdsgården i Hallsberg

Teater Hallsberg kommer under sommaren att anordna en sommarfars vid Hembygdsgården. Premiären sker fredag 10 juli.

“Även i år kör vi fars i Hallsberg. Vi har anpassat oss till Folkhälsomyndighetens rekommendationer och tar bara in maximalt 40 personer/föreställning. Då kan alla sitta med avstånd till de som inte ingår i samma familj/sällskap. Det är roligare för alla att något händer och att det finns föreställningar som inte är inställda”, skriver Rod Cansby från föreningen Teater Hallsberg.

Handlingen i korthet:

En liga som får Jönssonligan att framstå som veritabla genier har just genomfört en kidnappning som ska generera en massa kosing. Men om man nu ska ligga lågt under tiden så ska man kanske inte ta in på en svit på stadens dyraste hotell, som dessutom styrs av en direktör med extremt moraliska värderingar - Inte gifta, inte dela rum. Och vad gör man när offrets pappa vägrar betala lösensumma? Ja, offret i fråga blir i alla fall förbannad och historien tar en ny vändning…

 

Allergivarningen är hög då vi har en chef som är allergisk mot siffran 2 och en underhuggare som lider av kraftig polisallergi, men gillar chokladpudding.

Sagt av besökare som sett "En riktig soppa".

Birgitta Johansson - Tack för att fått vara med om en av de sista repetitionerna. Farsen var jätterolig och tiden gick fort. Vill verkligen rekommendera er andra att se den.

Gunilla Pihlblad - Det var MYCKET bra och jag kommer strax att lägga upp ett litet filmklipp. Rekommenderar ALLA att se denna fars som utan tvekan ÄR Närkes bästa denna sommar. Heja Rod och alla duktiga skådisar!

Anita König - Tack för en farsartad soppa. Vi hade riktigt roligt. Spark inför premiären.

 

Thomas Karlsson - Mycket bra fars..... 👍👍

 

Erik Nilsson - Det var som Gunilla sa mycket bra🤗

 

Ewa Apell Karlsson - "Vilken soppa",,, 😂Tack för en superbra fars Rod, inkl. alla duktiga aktörer. Spark i röven på premiären! 🙌👍Den var jätterolig, se den!! 👏

 

Britt Ek - Mycket bra!! Måste ses, inte ofta man får skratta så mycket!

 

Per Arne Brånsgård - Bra jobbat Rod och resten av gänget, mungiporna pekade uppåt i stort sett hela tiden.

 

Lennart Pettersson - Passa på och åka till Hallsberg och se en riktigt rolig fars. Det är inte varje dag man får en sådan möjlighet att få ett riktigt gott skratt.

 

Ullis Gullberg - Tack Rod och gänget! Toppenbra 😃😍

 

Carola Henriksson - Tack för trevlig kväll med kul fars. Många brudar var det 😃

Frederick Axewill - En rolig fars med duktiga skådespelare...se den!🌹

 

Micke Andersson - Då har vi haft en trevlig och rolig kväll med Teater Hallsberg och min pjäs "En riktig soppa".

 

Bengt Andersson - Har precis varit och sett farsen En riktig soppa med Teater Hallsberg-gänget. Otroligt kul och bra skådespeleri. Kan verkligen rekommendera alla att ta sig dit för ett gott skratt. Tack för alla skratt och en otroligt rolig stund/ Original-Tobbe 😀

Susanne Sundin - Ikväll har jag och Sonja kollat på en superkul fars där vi fick skratta en hel del. Den rekommenderas verkligen att se. Tack för en jätte kul och trevlig kväll.

Inger Fagerlund - Va’ roligt det var!😃🤡 Tack för en härlig föreställning! 🤣 Jag var där igår och elva till från vår linedansklubb, suverän föreställning! Många skratt åt dråpliga situationer! Måste ses!

Britt Larsson - Tack för ikväll 😃👍

Lena Björk - Kanonbra och rolig👏👏👏

Harriet Nyström - Härlig kväll med ett härligt revygäng 😃😂

Kristina Törnqvist - Ja jätteroligt, härlig kväll😀

Helena Sevón Kuul!!😂👏🙌

Anki Johansson - Tack för en trevlig kväll, lika bra som det har varit föregående år😀

Anna-Lena Olofsson - Var på denna revy i Hallsberg och den var otroligt sevärd och kul jättebra. Rekommenderas.

Morgan Deile - Jäkligt bra, en riktig soppa var det.

Lena Holm - Toppenteater på Hembygdsgården i Hallsberg!

Tiina Brander Paananen - En riktig soppa, skratt, glädje och överraskning

Örjan Samuelsson - Var på teater igår kväll. " En riktig Soppa" en klassisk förväxlingskomedi som kan vara ack så tråkig. Men med entusiastiska amatörer på scenen absolut sevärd. I en miljö som är perfekt, Hallsbergs hembygdsgård med hembakt i pausen. Så se till att få tummen o ändan o annat ur och ta er till Hallsberg och titta. Spelas idag och några dagar till.
Toppenkul, vilket engagemang, vilket jobb ni gör!

Anna Lundvall Broberg - Therese Lundvall & jag hade en jätte trevlig kväll ihop med er! Ser fram emot nästa sommar. Då kanske jag tom kommer med på bild 😉

Maria Coldén - Härlig teater, kul att se. Rod Cansby som regisserat 👏👏👏

Tina Ruth - TACK Teater Hallsberg för en fantastisk föreställning! Roligt, snärtigt och skickligt framfört! Rekommenderar skarpt!

Cathrin Thuringer - Fantastiskt rolig föreställning m proffsiga skådisar 😂😍Tack för en jätterolig eftermiddag 😆😍kan rekommenderas varmt 😂😍

Kerstin Lundell - Jättebra! Ni var så duktiga o roliga alla.

Lena Skrutten - Trevlig kväll och även min födelsedag. Välkomna tillbaka med nya spex.

Kent Steén - Jag tittade på "En riktig soppa" i kväll i Hallsberg. En riktigt rolig fars, hade ont i skrattmusklerna efteråt. Tack Rod och ensemblen för en kanonföreställning, länge sedan jag skrattat så mycket. :)

Torbjörn Frid - Jag hoppas verkligen att ni kommer tillbaka

Susanne Sundin - Hoppas verkligen på en ny fars nästa år. Ni är toppen 👏😊

Aira Andersson - Så duktiga skådespelare allihop 🤗

Sydnärkenytt

2019-07-26

"En riktig soppa" är succéblandning

 

 

 

 

 

 

Louise Österlund och Jonatan Niklasson skådespelar i farsen. Foto: Per Larsson

Nu har Teater Hallsbergs sommarfars hunnit gå varm och nästan alla föreställningar är avklarade. Sydnärkenytt tittade förbi under onsdagen då man i strålande vackert sommarväder framförde ”En riktig soppa” för en fullsatt läktare.

 

Premiären för ”En riktig soppa”, skriven av Micke Andersson och iscensatt av Rod Cansby, var den 12 juli. Sedan dess har Teater Hallsberg spelat järnet på Hallsbergs hembygdsgårds utescen.
Nu är det bara två ynka föreställningar kvar.

– Det har gått riktigt bra, det måste jag väl ändå säga! kommenterar regissör Rod Cansby.

Ger tummen upp

Responsen från publiken har varit mycket positiv, till Teater Hallsbergs stora glädje. 

– Farsen var jätterolig och tiden gick fort. Vill verkligen rekommendera andra att se den, säger besökaren Birgitta Johansson.

Beröm får man även från branschvänner, så som Gunilla Pihlblad från Lekebergs Revysällskap:

– Det var mycket bra! Rekommenderar alla att se denna fars som utan tvekan är Närkes bästa denna sommar.

Det tog stopp

Rod berättar att farsen har lockat en stadig publik och vädret har hållit sig i skinnet. Ett missöde uppstod under föreställningarnas gång, men det hade inte att göra med uppsättningen i sig.

– Vi fick stopp i avloppet på toaletterna. Det var inte så kul, det gick inte att använda dom och det drabbade publiken också, suckar Rod.

Problemet ska nu vara avhjälpt och publiken behöver inte oroa sig för att bli nödiga.

Rullade på galant

Under onsdagens föreställning märktes det att skådespelarna hunnit bli rejält varma i kläderna (rent arbetsmässigt alltså, inte på grund av den plötsliga sommarhettan) och replikerna satt som ett smäck.

Publiken fnissade glatt åt både det ena och det andra skämtet, så som sig bör, och man får lov att säga att den första akten verkligen gick snabbt.

Bara två kvar

De sista två föreställningarna av ”En riktig soppa” spelas idag, fredag 26 juli k. 18, och imorgon lördag 27 juli kl. 19.

Möjlighet att köpa fika finns i pausen. 

Text: Sandra Wallin Foto: Per Larsson

#20.jpg

NA på nätet

2019-07-12

Modern fars från Teater Hallsberg:

"Det kommer bli ganska lättklätt på sina ställen"

 

Teater Hallsberg förbereder sig för premiären av farsen ”En riktig soppa” som spelas på Hallsbergs Hembygdsgård i juli.
– Det är Närkes roligaste fars denna sommar, säger regissören Rod Cansby.

Föreställningen "En riktig soppa" är en fartfylld fars med hög energi. Den godhjärtade Tobbe har både snokande spioner och sin fantastiska uppfinning att tänka på samtidigt som hans nätdejt Tina är på ingång.

Enligt regissören Rod Cansby är det en väldigt typisk fars som amatörgruppen Teater Hallsberg har satt tänderna i. Men även om det är en familjeföreställning utan fula ord kan det bli ganska lättklätt på sina ställen.

– Huvudpersonen Tobbe har till exempel en sexig dans i bara kalsongerna, säger Rod Cansby.

Bilder från repetitionerna. Linnéa Martinson som Tina, Cilla Bjurström som Yvonne, Max Janson som Björn, Sidney Roman som Monica och Jonatan Niklasson som Tobbe. Foto: Örjan Larsson/Rod Cansby

Den moderna pjäsen skrevs 2009 och hinner avhandla både nätdejting och 3D-printing. Det är teatergruppens femte föreställning på lika många år och enligt Rod Cansby är många besökare återvändare från föregående år. De brukar ha ett brett åldersspann och denna sommar verkar inte bli något undantag.

– Den yngsta i publiken kommer att vara fyra månader gammal, säger Rod Cansby.

Rod Cansby är föreställningens regissör. Foto: Privat

Premiären går av stapeln på fredag den 12:e juli och spelas i tolv föreställningar på Hallsbergs Hembygdsgård.

 

Anton Swärdhagen

NA #1.jpeg
NA #2.jpeg

Sydnärkenytt

2019-07-09

Många skratt i sommarfars

 

 

Här är hela gänget som ligger bakom "En riktig soppa." Foto: Sandra Wallin

Fredag 12 juli kl. 18 är det premiär för Teater Hallsbergs nya sommarfars, ”En riktig soppa”, skriven av Micke Andersson. Ytterligare 11 föreställningar fulla av skratt finns att avnjuta fram till och med lördagen den 27 juli.

När Sydnärkenytt kommer på besök i Hallsbergs hembygdsgård är repetitionerna inne på sin sista intensiva vecka. Om bara några dagar stundar premiären. Som vanligt håller man till på utomhusscenen vid hembygdsgårdens grönområde. 

– Jag tycker det känns väldigt bra faktiskt! Alla detaljer börjar falla på plats, säger Rod Cansby, producent och regissör till farsen.

Gör det för kärleken

Till sin hjälp har han sex skådespelare på scenen, regiassistenten och sufflören Sven-Anders Svensson och ljudteknikern Erik Broberg.

– Jag brukar alltid trycka extra på det här att vi är ett gäng engagerade amatörer. Vi gör det här för att vi älskar det! Vi alla har ju andra yrken som vi försörjer oss på, det här är helt ideellt, förklarar Rod.

Teater Hallsberg firar i år sin femte födelsedag och har under lika många år spelat sina farser och lustspel på Hallsbergs hembygdsgård.

Medverkar i årets föreställning för Jonatan Niklasson, Max Jansson, Linnéa Martinson, Cilla Bjurström, Sidney Schagerström Roman Louise Österlund. Flera av skådespelarna har tidigare varit engagerade i Teater Hallsberg; ett tecken på att man trivs med det man gör!

Letade manus

Arbetet med att hitta en ny sommarfars efter förra års började redan under hösten 2018. Tillsammans i föreningen läste man olika manus och diskuterade vilket som skulle passa bra att sätta upp.

– Från början var vi sugna på ett annat manus, skrivet på nittiotalet, men det skulle krävas en hel del moderniseringar så då föll valet på Micke Anderssons ”En riktig soppa”, berättar Rod.

Vad är det som händer här? Den som går på farsen får veta!

Fars med många intriger

Manusförfattaren Micke Andersson är bosatt i Finspång och författade farsen under 2009. Den har tidigare spelats av bland andra Högsjö Kultur. och Teatergrupp år 2011.

Handlingen kretsar kring miljöforskaren Tobbe som tampas med både den odräglige grannen Björn och sin adliga mor. När Tobbe ska till att dejta via nätet blir allt plötsligt tilltrasslat för samtliga inblandade.

Fick blodad tand

I huvudrollen som Tobbe ser vi Jonatan Niklasson som scendebuterade under förra årets "Fullt Frisk, då i en biroll.

– Ja, man kan säga att jag fick blodad tand och ville göra mer, skrattar Jonatan och får medhåll av Rod.

Rod Cansby under förra årets föreställning.

– Jag ville utmana honom lite, ge Jonatan chansen att utvecklas i en större roll, inflikar regissören.

Det är mycket jobb och scentid för Jonatan som huvudrollsinnehavare, han är med i så gott som varje scen, men det verkar inte bekymra honom så mycket.

– Jag tänker att det här ger så mycket mer. Det handlar inte bara om att utvecklas som skådespelare utan det påverkar även mig privat på ett bra sätt och det tycker jag är kul, säger Jonatan.

Repeterar så svetten stänker

På fredag 12 juli är det alltså dags för premiären. Fram till dess repar man varje dag, för att verkligen se till så att allt sitter.

– Det svåra med fars är ju att det måste gå fort hela tiden! Tajmingen är jätteviktig, så det jobbar vi mycket på nu, att allt ska klaffa, menar Rod.

Många föreställningar

”En riktig soppa” spelas på Hallsbergs hembygdsgård under 12 föreställningar i juli. På Nortic kan man se alla datum och köpa biljetter till föreställningen. Kaffe, te och saft med fika kommer att säljas i pausen.

Vid eventuellt regn tillåts inte paraplyer då dessa skymmer sikten för publiken. På plats kommer man att ha enklare regnponchos till salu men krafterna bakom uppsättningen hälsar att det är bäst om man tar med egna regnkläder. 

Text & foto: Sandra Wallin

SN #3.jpg
SN #2.jpg
SN #1.jpg

Sagt av besökare som sett "Fullt frisk!".

Lennart Pettersson - Den här farsen är mycket välspelad och aktörerna bjuder verkligen på sig själva. Publiken får en riktig helkväll, där skratten avlöser varandra. Ni vet väl att "Ett skratt förlänger livet", så missa inte detta tillfälle!

Ewa Apell Karlsson - I afton har vi fått många go'a skratt i farsen "Fullt Frisk"! Väldigt kul - se den!! 👍

Anette och Per Jakobsson - I helgen har vi varit o sett två föreställningar Fullt frisk o Markurells i Wadköping. Gör det ni med, bra teater i fina miljöer!

Gunilla Pihlblad - Kvällens teaterutflykt gick till Hallsberg där @blusarn & Co gör en mycket skrattvärd fars. Rekommenderas å det varmaste!

Iréne Andersson - Tack för många skratt!

Carina Henricson - Härlig skrattfest😂🤣

Emmelina Odel - Mycket skojigt och en välarbetad fars! 😂

Kristina Jensen - Jag har nog aldrig skrattat så mycket (vi fick hålla igen).

Peter Klawatsch - Mycket rolig första akt 😀 Full fart i andra akten.

Anita König - Passar utmärkt att roas av er sådana varma fina kvällar.

Bosse Erixzon - Verkligen värd att se, passa på skynda dit.

Susanne Salomonsson - Kan rekommendera! Klart sevärd! Missa inte! 👍🌞

Anne-Charlotte Eriksson - Besökte tillsammans med fem andra personer föreställningen onsdagen den 25 juli och samtliga av oss gick därifrån med ett leende på läpparna. Skådespelarna bjöd på sig själva på alla sätt, både genom mimik, fysik och komik. Kommer gärna tillbaka nästa år igen, tack!

Morgan Deile - Fullt frisk är sjukt bra.

Louise Andersson - Det var jättebra! Tack för en trevlig kväll!

Gunilla Pettersson - Tack för en superföreställning. Bra jobbat med mycket text och jättefina karaktärer. Så skönt att man satt i skuggan.

Mait Edlund - Tack för i kväll! Otroligt bra av alla aktörer! Kan bara rekommendera alla att se denna skrattfest för det var det! Det bästa som jag sett på länge!

Anders Ekstrand - Det var kanon bra föreställning Rod stort grattis till dig och ensemblen.

Birgitta Johansson - Tack för en mycket rolig och bra fars.

Karin Örnell - Var på teater i Hallsberg igår, Fullt frisk, kan rekommenderas för den som vill skratta.

Anna-Lena Larsson - Tack för en underbar teater och självklart återkommer jag nästa år.

Länsposten på nätet

2018-07-19

Bidragsfusk till max

 

Lola Jönsson från Försäkringskassan knackar på. Lola spelas av Britt-Marie Johansson. Dråpliga förvecklingar

uppstår när Olle Sjögren håller på med bidragsfusk.

 

Foto: Sofie Isaksson

Fullt frisk är en fars om bidragsfusk som Teater Hallsberg spelar på Hallsbergs hembygdsgård, Werners backe. Förvecklingarna är många och dråpliga då de olika rollfigurerna nyttjar dörrarna som öppnas och stängs under föreställningen.

Enok Wiklund spelas av Erik Nilsson, han är chaufför åt färdtjänst och har precis blivit inringd för en körning

som inte blir av.

 

Foto: Sofie Isaksson

Amatörteater-föreningen Teater i Hallsberg hade premiär i helgen på föreställningen Fullt frisk som är skriven av Niclas Angerborn. En sjuk fars om bidragsfusk. Olle Sjögren lurar till sig miljoner från försäkringskassan genom att låtsas vara rullstolsburen. Förvecklingarna är många och roliga.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Olle Sjögren spelas av Max Jansson, han har fått en present av Sonja Sjögren som spelas av Monique Landström.

Hon är en helsnurrig dam som spinner upp förvirringen än mer.

 

Foto: Sofie Isaksson

 

Gänget består av sex skådespelare, en tekniker, en sufflör och regissör. Scenen är enkel med många dörrar. Här kan de gömma undan störningsmoment under tiden de spelar och man vet inte vad som kommer ut genom nästa dörr som öppnas.

Max Jansson spelar Olle Sjögren.

Lola spelas av Britt-Marie Johansson. Hon kommer från Försäkringskassan och plötsligt blir Ragnar Ohlsson

Olle och sitter i rullstol. Snurrigt värre men kul.

 

Foto: Sofie Isaksson

– Olle är en riktig skitstövel. Kanske den roligaste skitstövel jag spelat hittills, säger Max Jansson.

Teater blev en passion av misstag berättar Max. Han gick ett år på teaterlinje för att arbeta bort sin scenskräck och det lyckades. Det är tredje året Max är med som skådespelare.

– Det är väldigt mycket jobb bakom en färdig föreställning men det är så roligt, säger Max bestämt.

– Som teaterförening är vi unika då vi välkomnar människor som har någon funktionsvariation, säger Rod Cansby som är regissör och producent.

När de startade föreningen 2015 i december var det flera som ville pröva teater och några av dem hade en diagnos som exempelvis asperger eller annan diagnos i autismspektrat

– Det blev att vi tog det som vår grej i föreningen, säger Rod Cansby.

Regissören Rod Cansby höll ställningarna under repetitionen.

 

Foto: Sofie Isaksson

Biljetter går att köpa via teaterhallsberg.se

Sofie Isaksson

NA på nätet

2018-07-12

Fullt frisk – fjärde farsen för friluftsteater

Teater Hallsberg sätter upp farsen "Fullt frisk" på Hallsbergs hembygdsgård Werners backe med premiär den 13 juli.

Linnea Martinsson till höger i bild fungerar som sufflör och fick fylla i lite under repetitionerna i helgen.

På scenen Max Jansson, Jonatan Niklasson och Britt-Marie Johansson.

Bild: Jan Wijk

– Vi har så roligt när vi repeterar och det känns som vi har en jättebra grej att presentera, säger Rod Cansby som är regissör och producent.

Farsen är skriven av östgöten Niclas Angerborn och handlar om en man vid namn Olle som hittat ett perfekt sätt att försörja sig. Det sker genom bidragsfusk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sandra Bäckman, Erik Nilsson och Monique Landström väntar i kulisserna på att få göra entré.

Bild: Jan Wijk

Men hans ekonomiska oberoende hotas av en besökare från förr, en förvirrad moster, statliga inspektioner, en Thailandsresa, en oväntad polis, en taxichaffis från Norrland samt två säckar med misstänkt innehåll meddelar Rod Cansby.

De sex skådespelarna är inne i slutfasen av de dagliga repetitionerna. Under helgen blir det heldagar med repliker och scenografi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jonatan Niklasson får av Monique Landström återigen höra en återkommande replik om hallontårta.

Bild: Jan Wijk

– Det går bra, allting funkar, säger Rod.

Teater Hallsberg har tidigare satt upp sommarfarserna "E-mail och kärlek", "Hönor och svärmeri" samt "En pudel i verksta´n".

Den här gången spelar man tolv föreställningar under de sista veckorna i juli.

– Vi har sålt en del biljetter, spridda skurar till alla föreställningar, säger en hoppfull regissör.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Under helgen var det repetitioner två fulla dagar. Premiär blir det på fredag för Rod Cansby, Sandra Bäckman,

Erik Nilsson, Max Jansson, Linnea Martinsson, Jonatan Niklasson, Britt-Marie Johansson och Monique Landström.

Bild: Jan Wijk

Medverkande: Max Jansson, Jonatan Niklasson, Britt-Marie Johansson, Monique Landström, Erik Nilsson och Sandra Bäckman. Tekniker är Erik Broberg.

 

 

 

Peter Eriksson

019-15 54 27 peter.eriksson@mittmedia.se

Jan Wijk

019-15 54 43 jan.wijk@mittmedia.se

Sydnärkenytt

2018-07-11

De medverkande i "Fullt Frisk", från vänster: Linnéa Martinsson, Jonatan Niklasson, Erik Nilsson, Britt-Marie Johansson, Sandra Bäckman, Max Jansson och Monique Landström.

Laddar upp för farspremiär

Nu på fredag, 13 juli klockan 19, är det premiärdags för årets sommarfars i Hallsberg. I år går föreställningen under namnet ”Fullt Frisk” och är skriven av Niclas Angeborn och som vanligt spelas den på Hallsbergs hembygdsgård på Verners backe.

Solen har visat sig från sin bästa sida och när Sydnärkenytts utsände traskar uppför Verners branta backe på tisdagskvällen är det fortfarande närmare 30 grader varmt.

Intill hembygdsgårdens lummiga trädgård är det däremot skugga när Teater Hallsberg finns på plats för att repetera inför den stundande premiären. Mitt i den härliga grönskan står scenen och väntar på aktörerna; denna gången byggd som ett vardagsrum med tillhörande skinnsoffa.

Hittade manus 2016

Producenten och regissören Rod Cansby sitter tillrätta i sina registol framför scenen och

smuttar på en kopp kaffe medan skådespelarna förbereder sig inför repetitionen.

– Vi hittade det här manuset redan år 2016 och tyckte det var kul, men sen så bestämde

vi oss för att ta ett annat istället. I år kom vi tillbaka till det och tyckte att det passade bra,

berättar Rod.

– Ibland kommer man att tänka på vissa manus och kommer ihåg att, just ja, det där var

ju väldigt roligt, varför spelar vi inte det? inflikar Max Jansson, en av sex skådespelare i

ensemblen.

Skojar om bidragsfusk

”Fullt Frisk” handlar om Olle som har hittat ett perfekt sätt att försörja sig på, nämligen genom

bidragsfusk. Hans ekonomiska oberoende kommer dock att hotas av bland annat en bekant

från förr, en förvirrad moster och statliga inspektioner. Förväxlingar är att vänta sig!

Manuset är skrivet av Niclas Angerborn, en erfaren författare i genren, och Teater Hallsberg

har i sin tur köpt loss rättigheterna för att kunna spela det. Väljer manus gör man tillsammans.

– Vi brukar vara en grupp som går igenom manus och bollar idéer med varandra, säger Rod.    Regissören och producenten Rod Cansby.

Producerar farsen själva

Under förra året satte man upp föreställningen ”En Pudel i Verkstaden” som fick strålande recensioner av de åskådare som var där, men som ändå lockade en mindre publik än vad man hade hoppats på.

– Jag vet inte varför det blev så, det är märkligt, men jag hoppas och tror att det kommer gå bättre i år, kommenterar Rod.

Teater Hallsberg går in med egna medel i föreställningen. Det som fanns kvar efter förra sommarens intäkter har varit en startgrund, sedan har man fått samla in mer pengar på annat håll. Alla medverkande i produktionen jobbar ideellt och har andra arbeten som huvudsyssla.

– Vi är ju amatörer allihopa och vi gör det här för att vi älskar det, förklarar Rod.

Repat många timmar

Hållit i gång med årets föreställning har man gjort sedan i vintras. Ju närmre sommaren kommit desto fler har repetitionerna blivit. Totalt har man repeterat närmare 350 timmar - det om något borde vara ett bevis på att alla inblandade brinner för det de gör!

– Vi som har gått igenom det här och läst manuset gång på gång, för oss försvinner ju skratten efter ett tag för vi vänjer ju oss. Men när publiken är här börjar skratten om igen, det är härligt att höra, säger skådespelaren Erik Nilsson.

Ensemblen är så klart laddade inför fredagens premiär. Gemensamt för dem alla är att de utstrålar en sådan glädje inför det de gör; man kan liksom ta på den och det är lätt att ryckas med.

De flesta av skådespelarna har stått på scenen förut. Jonatan Niklasson däremot är debutant på scenen.

– Jag skriver en del manus annars men så var det någon som rekommenderade mig för det här och då bestämde jag mig för att prova, skrattar han.

Spelar flera föreställningar

På fredag är det alltså premiär. Rod Cansby hoppas på full uppslutning - man har redan sålt en hel del biljetter till första föreställningen.

– Vi räknar med att ungefär 800 personer kommer kunna se våra föreställningar i sommar, säger han.

”Fullt Frisk” spelas i tolv föreställningar under de tre sista veckorna i juli.

Text & foto: Sandra Wallin

Regissören och producenten Rod Cansby

Sagt av besökare som sett "En pudel i verkstan".

Marie Ahlstedt - Idag har vi varit vid Hallsbergs hembygdsgård på teater och sett #enpudeliverkstan.
Passa på och gå och se den, många skratt och duktiga aktörer.

Gunilla Pihlblad - Tackar Teater Hallsberg för trivsam kväll. Kul historia och extra plus för valet av finallåt 🤗. Rekommenderas

Acki Fernberg - En mycket trevlig fredagskväll som spenderades i Pudelgängets sällskap! Tack för underhållningen!

Eva-Lena Tunér - Jag hade en mer än bra kväll igår 😀 å de blev massa skratt. 😅😀 Sånt här måste jag gå på oftare....
Barbro (Monique) du gjorde det helt fantastiskt bra å alla andra oxå såklart. Å vädret kunde man inte haft mer tur med 🌞

Gjorde ett besök för att se #enpudeliverkstan å det är jag både glad och tacksam för...de va långt över mina förväntningar.
Skratten avlöste varandra å alla på scen gjorde ett fantastiskt jobb.
Passa på att åka å titta :) för mig blir det fler besök

Karin Cansby Wallin - Teater Hallsbergs sommarfars "En pudel i verkstan". Jättemysig kväll.

Anders Ekstrand - En pudel i verkstan. Kan varmt rekommenderas, mycket bra jag satt och skrattade hela tiden. Gå och se den. Kul manus proffsiga aktörer.

Lennart Pettersson - Sommarkväll i Hallsberg på Hembygdsgården Verners backe och "En pudel i verkstan". Rekommenderas!

Anna Lundvall - Mycket rolig teater! Älskar karaktären Krister.

Roger Gränsjö - Mycket trevlig teater. Vi hade jättekul!

Frida Ingemansson Mattsson - Ett helt fantastiskt amatörgrupp som leverera ett gott skratt. Det enda negativa om dessa deltagare skulle ju vara att de flesta inte prata blekingska, men man förstår vad de säger trots det. Jag ska lätt försöka komma ner nästa sommar och ta mej en titt.

 

Anna Martinsson - Ni var jättebra!

Carina Pedersen Haapamäki - Ni måste bara se den. Den är jätterolig, många skratt.

Erik Nilsson - Ett härligt gäng. 💖 Underbar föreställning. 💖 Vackert väder inga mygg. 👍 De va änna görbra. 💖👍

Länsposten

2017-07-13

NA på nätet

2017-07-13

Stundande premiär av "En pudel i verkstan"

Efter 400 timmar av repetitioner är det premiär för pjäsen "En pudel i verkstan" vid Hallsbergs hembygdsgård den 14 juli.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

"En smärre rökutveckling, inget att oroa sig för", svarar Moniques karaktär Barbro på smällen som just utlöstes i verkstan. Regiassistent Oscar Isaksson följer med i manuset.

Bild: Joakim Lybeck

 

Scenen är så gott som färdigställd på dansbanan vid Hallsbergs hembygdsgård och nedräkningen för premiären den 14 juli börjar nå sitt slut.

Faluröda gamla hus kantar omgivningen och omfamnar dansbanan. På det gröna gräset står midsommarstången kvar och höga björkar ger skugga åt platsen.

På scenen står ensemblen till pjäsen "En pudel i verkstan" och repeterar. Bredvid på en stol sitter regiassistent Oscar Isaksson och följer varje replik. Framför står regissör Rod Cansby och dirigerar skådespelet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

– Det har varit så kul att repetera med alla, de är världens mysigaste gäng, säger Monique Landström.

Bild: Joakim Lybeck

 

Med två fingrar mot sina ögon visar Rod att skådespelarna Monique Landström och Barbro Tergesten behöver ha mer kontakt och titta mer på varandra.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Teaterintresset går i Monique Landströms familj och sen hennes dotter också börjat med teater blev Monique tvungen att testa hon också.

Bild: Joakim Lybeck

 

Repetitionen fortsätter och scenen går vidare. Monique levererar långa repliker med ord hon knappt själv förstår.

– Jag vet inte ens om alla ord finns. Jag har iallafall aldrig hört talas om en klyvtaggadspjärnvinkel, skrattar hon.

På hur hon har lärt sig alla långa och krångliga repliker svarar hon bara:

– Nöta, nöta och nöta.

Hon vänder sig om till regiassistent Oscar och ber om "text". För att få hjälp med nästa replik. Oscars finger löper ut med manuset och finner nästa ord. Scenen fortsätter igen.

"En pudel i verkstan" blir Moniques skådespelardebut. Hon spelar Barbro Öhman. Ett levande uppslagsverk som trivs bra i verkstan och får firman att fungera.

– Självklart är jag nervös, men det ska bli superkul. Jag har en bakgrund som företagsguide och säljare så jag är inte blyg. Premiärer har jag gjort förut i andra former, man ska vara nervös. Detta är bara ett annat rampljus, säger hon.

Huruvida hon ska fortsätta satsa på skådespelarkarriären vet hon inte.

– Vi får se hur det här går, och om det blir något att bygga vidare på. Det tar ju mycket tid, säger Monique Landström.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rod Cansby anser inte att amatör eller professionell är någon kvalitetsstämpel. – Jag har sett amatörproduktioner som är bättre än professionella, säger han.

Bild: Joakim Lybeck

 

Repetitionerna började i februari och sammanlagt kommer det bli 400 rep timmar berättar regissör Rod Cansby.

–Det går framåt, och vi kommer att köra 12 föreställningar. Det blir ett farsartat lustspel, fortsätter han.

Det är teater Hallsberg som sätter upp pjäsen och det är medlemmar ur föreningen som står på scen. Totalt är de åtta stycken. Den största utmaningen för Rod har varit att lyckas framkalla pjäsen på scen, men tack vara Oscar Isaksson kan Rod släppa alla tankar om manus och bara fokusera på agerandet.

– Det svåraste är att få en två dimensionell historia att bli en tre dimensionell historia på scen, säger Rod Cansby.

Rod har varit aktiv som skådespelare sedan en klassresa till Dramaten väckte hans intresse.

– Då såg jag Jan Malmsjö spela Hamlet, och då klickade något till inom mig. Fan, vad häftigt, det där vill jag också göra.

Sedan dess har han både agerat och regisserat, som amatör och, under perioder, professionellt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pjäsen är skriven av Håkan Klamas men teater Hallsberg har köpt rättigheterna och arrangerar sin egna föreställning. Därför kan det komma att finnas lokala incitament invävt.

Bild: Joakim Lybeck

 

"En pudel i verkstan" handlar om en "självgod chef med ekonomiska bekymmer, vilka han försöker gömma för både sin fru och hennes far - som också är företagets grundare och ägare. Chefens högra hand, den färgblinde kontorsnissen Krister, involveras mot sin vilja och tvingas till allt mer avancerade krumsprång för att hålla skeppet på rätt köl."

Joakim Lybeck

019-15 54 17 joakim.lybeck@mittmedia.se

Sydnärkenytt

2017-07-12

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Här ses pjäsens skådespelarensemble under en repetition bara häromdagen, fr. v: Håge Högquist, Karin Örnell, Rod Cansby, Jimmy Oskarsson, Oskar Isaksson, Monique Landström, Barbro Tergesten, Sture Johansson och Anders Brinning. Foto: Örjan Larsson.

Premiärdags för lokalt lustspel

Teater Hallsberg satte förra året upp ett sommarspel på Hallsbergs Hembygdsgård, ”Hönor &

Svärmeri”, och även i år får publiken chans att njuta av förenings skådespel. ”En pudel i

verkstan” är titeln på den purfärska pjäsen, skriven av Håkan Klamas som även författade just

”Hönor & Svärmeri.”

Pjäsen beskrivs som ett farsartat lustspel och utspelar sig på en mekanisk verkstad.

Handlingen kretsar kring en självgod chef med ekonomiska bekymmer vilka han försöker

gömma för omgivningen.

Med i pjäsen, bland andra karaktärer, finns också en skum entreprenör, en förförisk

spanjorska och en kronofogde med en fäbless för mandelkubbar ... Som upplagt för

tokigheter, med andra ord!

Inne i slutskedet

Rod Cansby, som tidigare haft fingret med i många andra lokala skådespel i Sydnärke, är

både producent och regissör till föreställningen.

När Sydnärkenytt får sig en pratstund med honom är han i full färd med att färdigställa de

sista bitarna av scenografin.

– Vi började att leta manus i november förra året men hittade inget som vi var riktigt nöjda

med. Eftersom vi tyckte mycket om det sommarspel Håkan Klamas skrev till oss mailade vi

honom och frågade om han inte hade något på lut, berättar Rod.

Det visade sig att det hade Håkan visst och Teater Hallsberg fick två manus till godo. Ett av

dem var just ”En pudel i verkstan”, en historia som föll föreningen på läppen.

                                                                                                                                                                                                     Producent och regissör Rod Cansby.

Stort engagemang

Totalt 11 stycken engagerade, åtta skådespelare och tre tekniker, har sedan februari månad legat i för att få projektet redo till fredagens premiär. 

Och man kan inte påstå att de legat på latsidan, tvärtom, här har Teater Hallsberg slitit i sitt anletes svett för att presentera ett hejdundrande lustspel.

– Skådespelarna har lagt ner drygt 400 timmar i repetitionstid sedan februari och vi andra mer än så. Vi har till och med en tjej i ensemblen som träffade en kille och flyttade till Motala men hon kom till repetitionerna varje vecka. Hon har en husvagn stående här som hon sover över i när hon inte jobbar, det kallar jag engagemang!

Ett riktigt hästjobb

De medverkande i pjäsen har sin huvudsakliga syssla utanför teaterarbetet och har engagerat sig i lustspelet på sin lediga tid. 

Rod är själv anställd på Studiefrämjandet där Teater Hallsberg ingår i hans dagliga arbete. Han betonar att det är ett riktigt hästjobb från allas sida som är grunden i föreställningen.

– Det är jätteroligt men otroligt slitsamt. Ibland undrar man hur det står till där uppe i huvudet, det är inte riktigt sunt, säger han och skrattar. 

Skådespelarna snicksnackar sinsemellan.

Inkluderar alla

Lite speciellt med just Teater Hallsberg är att man satsar på att ha en inkluderande ensemble. Det vill säga, medverkar på scenen gör både ”normalstörda” och personer med olika diagnoser och/eller andra funktionsvariationer. 

I år är ensemblen nästan helt ny - endast två från förra årets sommarspel finns med på scenen. Max Jansson och Mia Lilja, som tidigare varit mycket involverade i Teater Hallsberg, har denna gång gått vidare till andra äventyr. 

– Vi saknar dom förstås men nu får publiken träffa helt nya talanger, vissa av dem har aldrig spelat teater tidigare, avslöjar Rod.

Premiärnerver finns där förstås, kanske särskilt för nykomlingarna, men Rod menar att ensemblen ändå är taggade på att släppa loss.

Hjälpta av sponsorer

Pjäsen produceras av Rod och har fått ekonomiskt stöd av bland annat Studiefrämjandet och överskottet från förra årets sommarspel. 

Till stor hjälp har också föreställningen huvudsponsorer varit, XL Björka och Fredrikssons Måleri. De senare har bistått med gratis material till scenbygget och för det är Rod tacksam.

– De har hjälpt oss otroligt mycket!

Fler föreställningar

På fredag kl. 19.00 smäller det alltså på Hallsbergs Hembygdsgård och då får publiken för första gången chans att se ”En pudel i verkstan.” Därefter följer ytterligare 11 föreställningar under juli månad och den som vill skaffa sig koll på samtliga datum kan surfa in på Teater Hallsbergs hemsida.

Biljettförsäljningen är igång sedan en tid tillbaka och Rod är optimistisk.

– Det är många som har ringt, mailat och hört av sig via Facebook så jag är inte orolig, avslutar han.

Text: Sandra Wallin
Foto: Örjan Larsson

Upplagt för skratt i Hallsberg

Nu är det dags för en riktig familjefest i Hallsberg. Det är Teater Hallsberg som spelar upp Håkan Klamas folklustspel "Hönor och svärmeri" på hembygdsgården på Verners backe i Hallsberg.

Hönor och Svärmeri är ett farsartat lustspel som utspelar sig på 50-talet. Det handlar om den 39-årige John som äntligen ska gifta sig med den betydligt yngre Anna. Det enda som återstår är att övertala Johns kärve far, Åke, att betala kalaset. När sen Åke försvinner, den blivande svärmodern Rigmor blir akut hungrig, drängen Gunnar bär in vedträna ett i taget och en raggare från Hidinge blir av med kläderna, blir situationen alltmer komplicerad. Hushållerskan Lisa som sitter i rullstol, verkar ändå vara den som har största koll på läget....

Publiken får möte Max Jansson som spelar huvudpersonen John som ska gifta sig, Lasse Hammarbacken spelar hans far som mest bara tänker på bin. Frida Ingemansson Mattson spelar Anna, som tror att John har en rik far. Barbro Tergesten spelar Annas mamma och Jimmy Oskarsson spelar Sonny, raggaren som älskar Anna. Bosse Eriksson spelar drängen Gunnar och Maria Lilja Johansson spelar den litet vimsiga Lisa som ändå är den som har ett finger med i det mesta som händer på gården.

Med ett bra manus och amatörskådespelare som verkligen älskar sin uppgift, har regissören Rod Cansby sett till att man bjuder publiken på en riktigt underhållande och rolig föreställning som passar bra för hela familjen och leder garanterat till många skratt. Så man får hoppas att Hallsbergsborna och alla andra tar chansen att få uppleva en riktig skrattfest i vårt fagra Sommar-Sverige.

Lennart M Pettersson - Amatörteatersamverkan 2016-07-17

Lustspelet med energi är redo för premiär

Hallsberg

Teater Hallsberg har förberett en sommarpjäs. Projektet är ett farsartat lustspel med mycket energi.
– Allting lindas in av lögner och man undrar hur det ska gå, säger Rod Cansby, regissör.

 

Repetition för Hönor och svärmeri

 

På hembygdsgården förbereder skådespelarna sig på den scen som de kommer framföra för publik om mindre än en vecka. På lördag har ”Hönor och Svärmeri” premiär.

– Det är ett farsartat lustspel. I hela berättelsen lindas en väv av lögner och man börjar tänka hur ska det här gå, säger Rod Cansby från Teater Hallsberg som är regissör.

Han förklarar att pjäsen inte är en ”släng i dörrarna fars” även om de faktiskt har flertalet dörrar på scenen.

– Tempot är något lägre här, så jag skulle inte kalla det för en ”släng i dörrarna fars”. Det här är lugnare men med lika bra energi, om det är en bra förklaring, säger han.

Skådespelarna i pjäsen har olika meriter och erfarenhet. Och projektet har också ett syfte.

– En del har till och med jobbat professionellt. När vi körde förra året råkade det bli så att många av skådespelarna hade någon typ av diagnos. Och så är det fortsatt i år, säger Rod Cansby.

För honom gör det absolut ingen skillnad för att han behöver inte anpassa sitt arbetssätt.

– Vi tänkte väl att det kunde vara en nisch för oss. Man ser dem växa på scen och på så sätt växer deras självförtroende. De känner att jag kan.

Skådespelarna själva tycker att allt har flutit på som rinnande vatten tills nu.

– Ja, ni kom ju förbi och då började allting att haka upp sig, säger Maria Lilja Johansson.

Redan i vintras började arbetet för en sommarpjäs. Bland annat Rod Cansby satt och läste tio olika manus. Och några av dem två gånger om.

– Vi valde den här för att den är trevlig och roligt skriven, säger han.

– Ett lustigtspel för alla åldrar, säger Maria Lilja Johansson.

I mars började repetitionerna och sedan två månader sedan har aktiviteten skruvats upp.

– Nu sista veckan blir det varje dag, säger skådespelaren Bosse Erixzon.

Med mindre än en vecka till premiären på lördag börjar de känna av att det snart är dags.

– Lite pirrigt och nervöst börjar det bli men så ska det vara, säger Maria Lilja Johansson.

Regissören Rod Cansby hoppas att många i området tar sig tid att titta på någon av föreställningarna.

– Det har väl varit lite trögt tidigare. Men vi försöker bygga upp en tradition här och på så sätt väcka intresset, säger han.

Nio stycken tillfällen kommer att finnas under julimånad.

Nerikes Allehanda 2016-07-11 Eric Blomqvist

bottom of page