Sagt av besökare som sett "En riktig soppa".

Birgitta Johansson - Tack för att fått vara med om en av de sista repetitionerna. Farsen var jätterolig och tiden gick fort. Vill verkligen rekommendera er andra att se den.

Gunilla Pihlblad - Det var MYCKET bra och jag kommer strax att lägga upp ett litet filmklipp. Rekommenderar ALLA att se denna fars som utan tvekan ÄR Närkes bästa denna sommar. Heja Rod och alla duktiga skådisar!

Anita König - Tack för en farsartad soppa. Vi hade riktigt roligt. Spark inför premiären.

 

Thomas Karlsson - Mycket bra fars..... 👍👍

 

Erik Nilsson - Det var som Gunilla sa mycket bra🤗

 

Ewa Apell Karlsson - "Vilken soppa",,, 😂Tack för en superbra fars Rod, inkl. alla duktiga aktörer. Spark i röven på premiären! 🙌👍Den var jätterolig, se den!! 👏

 

Britt Ek - Mycket bra!! Måste ses, inte ofta man får skratta så mycket!

 

Per Arne Brånsgård - Bra jobbat Rod och resten av gänget, mungiporna pekade uppåt i stort sett hela tiden.

 

Lennart Pettersson - Passa på och åka till Hallsberg och se en riktigt rolig fars. Det är inte varje dag man får en sådan möjlighet att få ett riktigt gott skratt.

 

Ullis Gullberg - Tack Rod och gänget! Toppenbra 😃😍

 

Carola Henriksson - Tack för trevlig kväll med kul fars. Många brudar var det 😃

Frederick Axewill - En rolig fars med duktiga skådespelare...se den!🌹

 

Micke Andersson - Då har vi haft en trevlig och rolig kväll med Teater Hallsberg och min pjäs "En riktig soppa".

 

Bengt Andersson - Har precis varit och sett farsen En riktig soppa med Teater Hallsberg-gänget. Otroligt kul och bra skådespeleri. Kan verkligen rekommendera alla att ta sig dit för ett gott skratt. Tack för alla skratt och en otroligt rolig stund/ Original-Tobbe 😀

Susanne Sundin - Ikväll har jag och Sonja kollat på en superkul fars där vi fick skratta en hel del. Den rekommenderas verkligen att se. Tack för en jätte kul och trevlig kväll.

Inger Fagerlund - Va’ roligt det var!😃🤡 Tack för en härlig föreställning! 🤣 Jag var där igår och elva till från vår linedansklubb, suverän föreställning! Många skratt åt dråpliga situationer! Måste ses!

Britt Larsson - Tack för ikväll 😃👍

Lena Björk - Kanonbra och rolig👏👏👏

Harriet Nyström - Härlig kväll med ett härligt revygäng 😃😂

Kristina Törnqvist - Ja jätteroligt, härlig kväll😀

Helena Sevón Kuul!!😂👏🙌

Anki Johansson - Tack för en trevlig kväll, lika bra som det har varit föregående år😀

Anna-Lena Olofsson - Var på denna revy i Hallsberg och den var otroligt sevärd och kul jättebra. Rekommenderas.

Morgan Deile - Jäkligt bra, en riktig soppa var det.

Lena Holm - Toppenteater på Hembygdsgården i Hallsberg!

Tiina Brander Paananen - En riktig soppa, skratt, glädje och överraskning

Örjan Samuelsson - Var på teater igår kväll. " En riktig Soppa" en klassisk förväxlingskomedi som kan vara ack så tråkig. Men med entusiastiska amatörer på scenen absolut sevärd. I en miljö som är perfekt, Hallsbergs hembygdsgård med hembakt i pausen. Så se till att få tummen o ändan o annat ur och ta er till Hallsberg och titta. Spelas idag och några dagar till.
Toppenkul, vilket engagemang, vilket jobb ni gör!

Anna Lundvall Broberg - Therese Lundvall & jag hade en jätte trevlig kväll ihop med er! Ser fram emot nästa sommar. Då kanske jag tom kommer med på bild 😉

Maria Coldén - Härlig teater, kul att se. Rod Cansby som regisserat 👏👏👏

Tina Ruth - TACK Teater Hallsberg för en fantastisk föreställning! Roligt, snärtigt och skickligt framfört! Rekommenderar skarpt!

Cathrin Thuringer - Fantastiskt rolig föreställning m proffsiga skådisar 😂😍Tack för en jätterolig eftermiddag 😆😍kan rekommenderas varmt 😂😍

Kerstin Lundell - Jättebra! Ni var så duktiga o roliga alla.

Lena Skrutten - Trevlig kväll och även min födelsedag. Välkomna tillbaka med nya spex.

Kent Steén - Jag tittade på "En riktig soppa" i kväll i Hallsberg. En riktigt rolig fars, hade ont i skrattmusklerna efteråt. Tack Rod och ensemblen för en kanonföreställning, länge sedan jag skrattat så mycket. :)

Torbjörn Frid - Jag hoppas verkligen att ni kommer tillbaka

Susanne Sundin - Hoppas verkligen på en ny fars nästa år. Ni är toppen 👏😊

Aira Andersson - Så duktiga skådespelare allihop 🤗

Sydnärkenytt

2019-07-26

"En riktig soppa" är succéblandning

 

 

 

 

 

 

Louise Österlund och Jonatan Niklasson skådespelar i farsen. Foto: Per Larsson

Nu har Teater Hallsbergs sommarfars hunnit gå varm och nästan alla föreställningar är avklarade. Sydnärkenytt tittade förbi under onsdagen då man i strålande vackert sommarväder framförde ”En riktig soppa” för en fullsatt läktare.

 

Premiären för ”En riktig soppa”, skriven av Micke Andersson och iscensatt av Rod Cansby, var den 12 juli. Sedan dess har Teater Hallsberg spelat järnet på Hallsbergs hembygdsgårds utescen.
Nu är det bara två ynka föreställningar kvar.

– Det har gått riktigt bra, det måste jag väl ändå säga! kommenterar regissör Rod Cansby.

Ger tummen upp

Responsen från publiken har varit mycket positiv, till Teater Hallsbergs stora glädje. 

– Farsen var jätterolig och tiden gick fort. Vill verkligen rekommendera andra att se den, säger besökaren Birgitta Johansson.

Beröm får man även från branschvänner, så som Gunilla Pihlblad från Lekebergs Revysällskap:

– Det var mycket bra! Rekommenderar alla att se denna fars som utan tvekan är Närkes bästa denna sommar.

Det tog stopp

Rod berättar att farsen har lockat en stadig publik och vädret har hållit sig i skinnet. Ett missöde uppstod under föreställningarnas gång, men det hade inte att göra med uppsättningen i sig.

– Vi fick stopp i avloppet på toaletterna. Det var inte så kul, det gick inte att använda dom och det drabbade publiken också, suckar Rod.

Problemet ska nu vara avhjälpt och publiken behöver inte oroa sig för att bli nödiga.

Rullade på galant

Under onsdagens föreställning märktes det att skådespelarna hunnit bli rejält varma i kläderna (rent arbetsmässigt alltså, inte på grund av den plötsliga sommarhettan) och replikerna satt som ett smäck.

Publiken fnissade glatt åt både det ena och det andra skämtet, så som sig bör, och man får lov att säga att den första akten verkligen gick snabbt.

Bara två kvar

De sista två föreställningarna av ”En riktig soppa” spelas idag, fredag 26 juli k. 18, och imorgon lördag 27 juli kl. 19.

Möjlighet att köpa fika finns i pausen. 

Text: Sandra Wallin Foto: Per Larsson

NA på nätet

2019-07-12

Modern fars från Teater Hallsberg:

"Det kommer bli ganska lättklätt på sina ställen"

 

Teater Hallsberg förbereder sig för premiären av farsen ”En riktig soppa” som spelas på Hallsbergs Hembygdsgård i juli.
– Det är Närkes roligaste fars denna sommar, säger regissören Rod Cansby.

Föreställningen "En riktig soppa" är en fartfylld fars med hög energi. Den godhjärtade Tobbe har både snokande spioner och sin fantastiska uppfinning att tänka på samtidigt som hans nätdejt Tina är på ingång.

Enligt regissören Rod Cansby är det en väldigt typisk fars som amatörgruppen Teater Hallsberg har satt tänderna i. Men även om det är en familjeföreställning utan fula ord kan det bli ganska lättklätt på sina ställen.

– Huvudpersonen Tobbe har till exempel en sexig dans i bara kalsongerna, säger Rod Cansby.

Bilder från repetitionerna. Linnéa Martinson som Tina, Cilla Bjurström som Yvonne, Max Janson som Björn, Sidney Roman som Monica och Jonatan Niklasson som Tobbe. Foto: Örjan Larsson/Rod Cansby

Den moderna pjäsen skrevs 2009 och hinner avhandla både nätdejting och 3D-printing. Det är teatergruppens femte föreställning på lika många år och enligt Rod Cansby är många besökare återvändare från föregående år. De brukar ha ett brett åldersspann och denna sommar verkar inte bli något undantag.

– Den yngsta i publiken kommer att vara fyra månader gammal, säger Rod Cansby.

Rod Cansby är föreställningens regissör. Foto: Privat

Premiären går av stapeln på fredag den 12:e juli och spelas i tolv föreställningar på Hallsbergs Hembygdsgård.

 

Anton Swärdhagen

Sydnärkenytt

2019-07-09

Många skratt i sommarfars

 

 

Här är hela gänget som ligger bakom "En riktig soppa." Foto: Sandra Wallin

Fredag 12 juli kl. 18 är det premiär för Teater Hallsbergs nya sommarfars, ”En riktig soppa”, skriven av Micke Andersson. Ytterligare 11 föreställningar fulla av skratt finns att avnjuta fram till och med lördagen den 27 juli.

När Sydnärkenytt kommer på besök i Hallsbergs hembygdsgård är repetitionerna inne på sin sista intensiva vecka. Om bara några dagar stundar premiären. Som vanligt håller man till på utomhusscenen vid hembygdsgårdens grönområde. 

– Jag tycker det känns väldigt bra faktiskt! Alla detaljer börjar falla på plats, säger Rod Cansby, producent och regissör till farsen.

Gör det för kärleken

Till sin hjälp har han sex skådespelare på scenen, regiassistenten och sufflören Sven-Anders Svensson och ljudteknikern Erik Broberg.

– Jag brukar alltid trycka extra på det här att vi är ett gäng engagerade amatörer. Vi gör det här för att vi älskar det! Vi alla har ju andra yrken som vi försörjer oss på, det här är helt ideellt, förklarar Rod.

Teater Hallsberg firar i år sin femte födelsedag och har under lika många år spelat sina farser och lustspel på Hallsbergs hembygdsgård.

Medverkar i årets föreställning för Jonatan Niklasson, Max Jansson, Linnéa Martinson, Cilla Bjurström, Sidney Schagerström Roman Louise Österlund. Flera av skådespelarna har tidigare varit engagerade i Teater Hallsberg; ett tecken på att man trivs med det man gör!

Letade manus

Arbetet med att hitta en ny sommarfars efter förra års började redan under hösten 2018. Tillsammans i föreningen läste man olika manus och diskuterade vilket som skulle passa bra att sätta upp.

– Från början var vi sugna på ett annat manus, skrivet på nittiotalet, men det skulle krävas en hel del moderniseringar så då föll valet på Micke Anderssons ”En riktig soppa”, berättar Rod.

Vad är det som händer här? Den som går på farsen får veta!

Fars med många intriger

Manusförfattaren Micke Andersson är bosatt i Finspång och författade farsen under 2009. Den har tidigare spelats av bland andra Högsjö Kultur. och Teatergrupp år 2011.

Handlingen kretsar kring miljöforskaren Tobbe som tampas med både den odräglige grannen Björn och sin adliga mor. När Tobbe ska till att dejta via nätet blir allt plötsligt tilltrasslat för samtliga inblandade.

Fick blodad tand

I huvudrollen som Tobbe ser vi Jonatan Niklasson som scendebuterade under förra årets "Fullt Frisk, då i en biroll.

– Ja, man kan säga att jag fick blodad tand och ville göra mer, skrattar Jonatan och får medhåll av Rod.

Rod Cansby under förra årets föreställning.

– Jag ville utmana honom lite, ge Jonatan chansen att utvecklas i en större roll, inflikar regissören.

Det är mycket jobb och scentid för Jonatan som huvudrollsinnehavare, han är med i så gott som varje scen, men det verkar inte bekymra honom så mycket.

– Jag tänker att det här ger så mycket mer. Det handlar inte bara om att utvecklas som skådespelare utan det påverkar även mig privat på ett bra sätt och det tycker jag är kul, säger Jonatan.

Repeterar så svetten stänker

På fredag 12 juli är det alltså dags för premiären. Fram till dess repar man varje dag, för att verkligen se till så att allt sitter.

– Det svåra med fars är ju att det måste gå fort hela tiden! Tajmingen är jätteviktig, så det jobbar vi mycket på nu, att allt ska klaffa, menar Rod.

Många föreställningar

”En riktig soppa” spelas på Hallsbergs hembygdsgård under 12 föreställningar i juli. På Nortic kan man se alla datum och köpa biljetter till föreställningen. Kaffe, te och saft med fika kommer att säljas i pausen.

Vid eventuellt regn tillåts inte paraplyer då dessa skymmer sikten för publiken. På plats kommer man att ha enklare regnponchos till salu men krafterna bakom uppsättningen hälsar att det är bäst om man tar med egna regnkläder. 

Text & foto: Sandra Wallin

Sagt av besökare som sett "Fullt frisk!".

Lennart Pettersson - Den här farsen är mycket välspelad och aktörerna bjuder verkligen på sig själva. Publiken får en riktig helkväll, där skratten avlöser varandra. Ni vet väl att "Ett skratt förlänger livet", så missa inte detta tillfälle!

Ewa Apell Karlsson - I afton har vi fått många go'a skratt i farsen "Fullt Frisk"! Väldigt kul - se den!! 👍

Anette och Per Jakobsson - I helgen har vi varit o sett två föreställningar Fullt frisk o Markurells i Wadköping. Gör det ni med, bra teater i fina miljöer!

Gunilla Pihlblad - Kvällens teaterutflykt gick till Hallsberg där @blusarn & Co gör en mycket skrattvärd fars. Rekommenderas å det varmaste!

Iréne Andersson - Tack för många skratt!

Carina Henricson - Härlig skrattfest😂🤣

Emmelina Odel - Mycket skojigt och en välarbetad fars! 😂

Kristina Jensen - Jag har nog aldrig skrattat så mycket (vi fick hålla igen).

Peter Klawatsch - Mycket rolig första akt 😀 Full fart i andra akten.

Anita König - Passar utmärkt att roas av er sådana varma fina kvällar.

Bosse Erixzon - Verkligen värd att se, passa på skynda dit.

Susanne Salomonsson - Kan rekommendera! Klart sevärd! Missa inte! 👍🌞

Anne-Charlotte Eriksson - Besökte tillsammans med fem andra personer föreställningen onsdagen den 25 juli och samtliga av oss gick därifrån med ett leende på läpparna. Skådespelarna bjöd på sig själva på alla sätt, både genom mimik, fysik och komik. Kommer gärna tillbaka nästa år igen, tack!

Morgan Deile - Fullt frisk är sjukt bra.

Louise Andersson - Det var jättebra! Tack för en trevlig kväll!

Gunilla Pettersson - Tack för en superföreställning. Bra jobbat med mycket text och jättefina karaktärer. Så skönt att man satt i skuggan.

Mait Edlund - Tack för i kväll! Otroligt bra av alla aktörer! Kan bara rekommendera alla att se denna skrattfest för det var det! Det bästa som jag sett på länge!

Anders Ekstrand - Det var kanon bra föreställning Rod stort grattis till dig och ensemblen.

Birgitta Johansson - Tack för en mycket rolig och bra fars.

Karin Örnell - Var på teater i Hallsberg igår, Fullt frisk, kan rekommenderas för den som vill skratta.

Anna-Lena Larsson - Tack för en underbar teater och självklart återkommer jag nästa år.

Länsposten på nätet

2018-07-19

Bidragsfusk till max

 

Lola Jönsson från Försäkringskassan knackar på. Lola spelas av Britt-Marie Johansson. Dråpliga förvecklingar

uppstår när Olle Sjögren håller på med bidragsfusk.

 

Foto: Sofie Isaksson

Fullt frisk är en fars om bidragsfusk som Teater Hallsberg spelar på Hallsbergs hembygdsgård, Werners backe. Förvecklingarna är många och dråpliga då de olika rollfigurerna nyttjar dörrarna som öppnas och stängs under föreställningen.

Enok Wiklund spelas av Erik Nilsson, han är chaufför åt färdtjänst och har precis blivit inringd för en körning

som inte blir av.

 

Foto: Sofie Isaksson

Amatörteater-föreningen Teater i Hallsberg hade premiär i helgen på föreställningen Fullt frisk som är skriven av Niclas Angerborn. En sjuk fars om bidragsfusk. Olle Sjögren lurar till sig miljoner från försäkringskassan genom att låtsas vara rullstolsburen. Förvecklingarna är många och roliga.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Olle Sjögren spelas av Max Jansson, han har fått en present av Sonja Sjögren som spelas av Monique Landström.

Hon är en helsnurrig dam som spinner upp förvirringen än mer.

 

Foto: Sofie Isaksson

 

Gänget består av sex skådespelare, en tekniker, en sufflör och regissör. Scenen är enkel med många dörrar. Här kan de gömma undan störningsmoment under tiden de spelar och man vet inte vad som kommer ut genom nästa dörr som öppnas.

Max Jansson spelar Olle Sjögren.

Lola spelas av Britt-Marie Johansson. Hon kommer från Försäkringskassan och plötsligt blir Ragnar Ohlsson

Olle och sitter i rullstol. Snurrigt värre men kul.

 

Foto: Sofie Isaksson

– Olle är en riktig skitstövel. Kanske den roligaste skitstövel jag spelat hittills, säger Max Jansson.

Teater blev en passion av misstag berättar Max. Han gick ett år på teaterlinje för att arbeta bort sin scenskräck och det lyckades. Det är tredje året Max är med som skådespelare.

– Det är väldigt mycket jobb bakom en färdig föreställning men det är så roligt, säger Max bestämt.

– Som teaterförening är vi unika då vi välkomnar människor som har någon funktionsvariation, säger Rod Cansby som är regissör och producent.

När de startade föreningen 2015 i december var det flera som ville pröva teater och några av dem hade en diagnos som exempelvis asperger eller annan diagnos i autismspektrat

– Det blev att vi tog det som vår grej i föreningen, säger Rod Cansby.

Regissören Rod Cansby höll ställningarna under repetitionen.

 

Foto: Sofie Isaksson

Biljetter går att köpa via teaterhallsberg.se

Sofie Isaksson

NA på nätet

2018-07-12

Fullt frisk – fjärde farsen för friluftsteater

Teater Hallsberg sätter upp farsen "Fullt frisk" på Hallsbergs hembygdsgård Werners backe med premiär den 13 juli.

Linnea Martinsson till höger i bild fungerar som sufflör och fick fylla i lite under repetitionerna i helgen.

På scenen Max Jansson, Jonatan Niklasson och Britt-Marie Johansson.

Bild: Jan Wijk

– Vi har så roligt när vi repeterar och det känns som vi har en jättebra grej att presentera, säger Rod Cansby som är regissör och producent.

Farsen är skriven av östgöten Niclas Angerborn och handlar om en man vid namn Olle som hittat ett perfekt sätt att försörja sig. Det sker genom bidragsfusk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sandra Bäckman, Erik Nilsson och Monique Landström väntar i kulisserna på att få göra entré.

Bild: Jan Wijk

Men hans ekonomiska oberoende hotas av en besökare från förr, en förvirrad moster, statliga inspektioner, en Thailandsresa, en oväntad polis, en taxichaffis från Norrland samt två säckar med misstänkt innehåll meddelar Rod Cansby.

De sex skådespelarna är inne i slutfasen av de dagliga repetitionerna. Under helgen blir det heldagar med repliker och scenografi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jonatan Niklasson får av Monique Landström återigen höra en återkommande replik om hallontårta.

Bild: Jan Wijk

– Det går bra, allting funkar, säger Rod.

Teater Hallsberg har tidigare satt upp sommarfarserna "E-mail och kärlek", "Hönor och svärmeri" samt "En pudel i verksta´n".

Den här gången spelar man tolv föreställningar under de sista veckorna i juli.

– Vi har sålt en del biljetter, spridda skurar till alla föreställningar, säger en hoppfull regissör.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Under helgen var det repetitioner två fulla dagar. Premiär blir det på fredag för Rod Cansby, Sandra Bäckman,

Erik Nilsson, Max Jansson, Linnea Martinsson, Jonatan Niklasson, Britt-Marie Johansson och Monique Landström.

Bild: Jan Wijk

Medverkande: Max Jansson, Jonatan Niklasson, Britt-Marie Johansson, Monique Landström, Erik Nilsson och Sandra Bäckman. Tekniker är Erik Broberg.

 

 

 

Peter Eriksson

019-15 54 27 peter.eriksson@mittmedia.se

Jan Wijk

019-15 54 43 jan.wijk@mittmedia.se

Sydnärkenytt

2018-07-11

De medverkande i "Fullt Frisk", från vänster: Linnéa Martinsson, Jonatan Niklasson, Erik Nilsson, Britt-Marie Johansson, Sandra Bäckman, Max Jansson och Monique Landström.

Laddar upp för farspremiär

Nu på fredag, 13 juli klockan 19, är det premiärdags för årets sommarfars i Hallsberg. I år går föreställningen under namnet ”Fullt Frisk” och är skriven av Niclas Angeborn och som vanligt spelas den på Hallsbergs hembygdsgård på Verners backe.

Solen har visat sig från sin bästa sida och när Sydnärkenytts utsände traskar uppför Verners branta backe på tisdagskvällen är det fortfarande närmare 30 grader varmt.

Intill hembygdsgårdens lummiga trädgård är det däremot skugga när Teater Hallsberg finns på plats för att repetera inför den stundande premiären. Mitt i den härliga grönskan står scenen och väntar på aktörerna; denna gången byggd som ett vardagsrum med tillhörande skinnsoffa.

Hittade manus 2016

Producenten och regissören Rod Cansby sitter tillrätta i sina registol framför scenen och

smuttar på en kopp kaffe medan skådespelarna förbereder sig inför repetitionen.

– Vi hittade det här manuset redan år 2016 och tyckte det var kul, men sen så bestämde

vi oss för att ta ett annat istället. I år kom vi tillbaka till det och tyckte att det passade bra,

berättar Rod.

– Ibland kommer man att tänka på vissa manus och kommer ihåg att, just ja, det där var

ju väldigt roligt, varför spelar vi inte det? inflikar Max Jansson, en av sex skådespelare i

ensemblen.

Skojar om bidragsfusk

”Fullt Frisk” handlar om Olle som har hittat ett perfekt sätt att försörja sig på, nämligen genom

bidragsfusk. Hans ekonomiska oberoende kommer dock att hotas av bland annat en bekant

från förr, en förvirrad moster och statliga inspektioner. Förväxlingar är att vänta sig!

Manuset är skrivet av Niclas Angerborn, en erfaren författare i genren, och Teater Hallsberg

har i sin tur köpt loss rättigheterna för att kunna spela det. Väljer manus gör man tillsammans.

– Vi brukar vara en grupp som går igenom manus och bollar idéer med varandra, säger Rod.    Regissören och producenten Rod Cansby.

Producerar farsen själva

Under förra året satte man upp föreställningen ”En Pudel i Verkstaden” som fick strålande recensioner av de åskådare som var där, men som ändå lockade en mindre publik än vad man hade hoppats på.

– Jag vet inte varför det blev så, det är märkligt, men jag hoppas och tror att det kommer gå bättre i år, kommenterar Rod.

Teater Hallsberg går in med egna medel i föreställningen. Det som fanns kvar efter förra sommarens intäkter har varit en startgrund, sedan har man fått samla in mer pengar på annat håll. Alla medverkande i produktionen jobbar ideellt och har andra arbeten som huvudsyssla.

– Vi är ju amatörer allihopa och vi gör det här för att vi älskar det, förklarar Rod.

Repat många timmar

Hållit i gång med årets föreställning har man gjort sedan i vintras. Ju närmre sommaren kommit desto fler har repetitionerna blivit. Totalt har man repeterat närmare 350 timmar - det om något borde vara ett bevis på att alla inblandade brinner för det de gör!

– Vi som har gått igenom det här och läst manuset gång på gång, för oss försvinner ju skratten efter ett tag för vi vänjer ju oss. Men när publiken är här börjar skratten om igen, det är härligt att höra, säger skådespelaren Erik Nilsson.

Ensemblen är så klart laddade inför fredagens premiär. Gemensamt för dem alla är att de utstrålar en sådan glädje inför det de gör; man kan liksom ta på den och det är lätt att ryckas med.

De flesta av skådespelarna har stått på scenen förut. Jonatan Niklasson däremot är debutant på scenen.

– Jag skriver en del manus annars men så var det någon som rekommenderade mig för det här och då bestämde jag mig för att prova, skrattar han.

Spelar flera föreställningar

På fredag är det alltså premiär. Rod Cansby hoppas på full uppslutning - man har redan sålt en hel del biljetter till första föreställningen.

– Vi räknar med att ungefär 800 personer kommer kunna se våra föreställningar i sommar, säger han.

”Fullt Frisk” spelas i tolv föreställningar under de tre sista veckorna i juli.

Text & foto: Sandra Wallin

Sagt av besökare som sett "En pudel i verkstan".

Marie Ahlstedt - Idag har vi varit vid Hallsbergs hembygdsgård på teater och sett #enpudeliverkstan.
Passa på och gå och se den, många skratt och duktiga aktörer.

Gunilla Pihlblad - Tackar Teater Hallsberg för trivsam kväll. Kul historia och extra plus för valet av finallåt 🤗. Rekommenderas

Acki Fernberg - En mycket trevlig fredagskväll som spenderades i Pudelgängets sällskap! Tack för underhållningen!

Eva-Lena Tunér - Jag hade en mer än bra kväll igår 😀 å de blev massa skratt. 😅😀 Sånt här måste jag gå på oftare....
Barbro (Monique) du gjorde det helt fantastiskt bra å alla andra oxå såklart. Å vädret kunde man inte haft mer tur med 🌞

Gjorde ett besök för att se #enpudeliverkstan å det är jag både glad och tacksam för...de va långt över mina förväntningar.
Skratten avlöste varandra å alla på scen gjorde ett fantastiskt jobb.
Passa på att åka å titta :) för mig blir det fler besök

Karin Cansby Wallin - Teater Hallsbergs sommarfars "En pudel i verkstan". Jättemysig kväll.

Anders Ekstrand - En pudel i verkstan. Kan varmt rekommenderas, mycket bra jag satt och skrattade hela tiden. Gå och se den. Kul manus proffsiga aktörer.

Lennart Pettersson - Sommarkväll i Hallsberg på Hembygdsgården Verners backe och "En pudel i verkstan". Rekommenderas!

Anna Lundvall - Mycket rolig teater! Älskar karaktären Krister.

Roger Gränsjö - Mycket trevlig teater. Vi hade jättekul!

Frida Ingemansson Mattsson - Ett helt fantastiskt amatörgrupp som leverera ett gott skratt. Det enda negativa om dessa deltagare skulle ju vara att de flesta inte prata blekingska, men man förstår vad de säger trots det. Jag ska lätt försöka komma ner nästa sommar och ta mej en titt.

 

Anna Martinsson - Ni var jättebra!

Carina Pedersen Haapamäki - Ni måste bara se den. Den är jätterolig, många skratt.

Erik Nilsson - Ett härligt gäng. 💖 Underbar föreställning. 💖 Vackert väder inga mygg. 👍 De va änna görbra. 💖👍

Länsposten

2017-07-13

NA på nätet

2017-07-13

Stundande premiär av "En pudel i verkstan"

Efter 400 timmar av repetitioner är det premiär för pjäsen "En pudel i verkstan" vid Hallsbergs hembygdsgård den 14 juli.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

"En smärre rökutveckling, inget att oroa sig för", svarar Moniques karaktär Barbro på smällen som just utlöstes i verkstan. Regiassistent Oscar Isaksson följer med i manuset.

Bild: Joakim Lybeck

 

Scenen är så gott som färdigställd på dansbanan vid Hallsbergs hembygdsgård och nedräkningen för premiären den 14 juli börjar nå sitt slut.

Faluröda gamla hus kantar omgivningen och omfamnar dansbanan. På det gröna gräset står midsommarstången kvar och höga björkar ger skugga åt platsen.

På scenen står ensemblen till pjäsen "En pudel i verkstan" och repeterar. Bredvid på en stol sitter regiassistent Oscar Isaksson och följer varje replik. Framför står regissör Rod Cansby och dirigerar skådespelet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

– Det har varit så kul att repetera med alla, de är världens mysigaste gäng, säger Monique Landström.

Bild: Joakim Lybeck

 

Med två fingrar mot sina ögon visar Rod att skådespelarna Monique Landström och Barbro Tergesten behöver ha mer kontakt och titta mer på varandra.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Teaterintresset går i Monique Landströms familj och sen hennes dotter också börjat med teater blev Monique tvungen att testa hon också.

Bild: Joakim Lybeck

 

Repetitionen fortsätter och scenen går vidare. Monique levererar långa repliker med ord hon knappt själv förstår.

– Jag vet inte ens om alla ord finns. Jag har iallafall aldrig hört talas om en klyvtaggadspjärnvinkel, skrattar hon.

På hur hon har lärt sig alla långa och krångliga repliker svarar hon bara:

– Nöta, nöta och nöta.

Hon vänder sig om till regiassistent Oscar och ber om "text". För att få hjälp med nästa replik. Oscars finger löper ut med manuset och finner nästa ord. Scenen fortsätter igen.

"En pudel i verkstan" blir Moniques skådespelardebut. Hon spelar Barbro Öhman. Ett levande uppslagsverk som trivs bra i verkstan och får firman att fungera.

– Självklart är jag nervös, men det ska bli superkul. Jag har en bakgrund som företagsguide och säljare så jag är inte blyg. Premiärer har jag gjort förut i andra former, man ska vara nervös. Detta är bara ett annat rampljus, säger hon.

Huruvida hon ska fortsätta satsa på skådespelarkarriären vet hon inte.

– Vi får se hur det här går, och om det blir något att bygga vidare på. Det tar ju mycket tid, säger Monique Landström.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rod Cansby anser inte att amatör eller professionell är någon kvalitetsstämpel. – Jag har sett amatörproduktioner som är bättre än professionella, säger han.

Bild: Joakim Lybeck

 

Repetitionerna började i februari och sammanlagt kommer det bli 400 rep timmar berättar regissör Rod Cansby.

–Det går framåt, och vi kommer att köra 12 föreställningar. Det blir ett farsartat lustspel, fortsätter han.

Det är teater Hallsberg som sätter upp pjäsen och det är medlemmar ur föreningen som står på scen. Totalt är de åtta stycken. Den största utmaningen för Rod har varit att lyckas framkalla pjäsen på scen, men tack vara Oscar Isaksson kan Rod släppa alla tankar om manus och bara fokusera på agerandet.

– Det svåraste är att få en två dimensionell historia att bli en tre dimensionell historia på scen, säger Rod Cansby.

Rod har varit aktiv som skådespelare sedan en klassresa till Dramaten väckte hans intresse.

– Då såg jag Jan Malmsjö spela Hamlet, och då klickade något till inom mig. Fan, vad häftigt, det där vill jag också göra.

Sedan dess har han både agerat och regisserat, som amatör och, under perioder, professionellt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pjäsen är skriven av Håkan Klamas men teater Hallsberg har köpt rättigheterna och arrangerar sin egna föreställning. Därför kan det komma att finnas lokala incitament invävt.

Bild: Joakim Lybeck

 

"En pudel i verkstan" handlar om en "självgod chef med ekonomiska bekymmer, vilka han försöker gömma för både sin fru och hennes far - som också är företagets grundare och ägare. Chefens högra hand, den färgblinde kontorsnissen Krister, involveras mot sin vilja och tvingas till allt mer avancerade krumsprång för att hålla skeppet på rätt köl."

Joakim Lybeck

019-15 54 17 joakim.lybeck@mittmedia.se

Sydnärkenytt

2017-07-12

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Här ses pjäsens skådespelarensemble under en repetition bara häromdagen, fr. v: Håge Högquist, Karin Örnell, Rod Cansby, Jimmy Oskarsson, Oskar Isaksson, Monique Landström, Barbro Tergesten, Sture Johansson och Anders Brinning. Foto: Örjan Larsson.

Premiärdags för lokalt lustspel

Teater Hallsberg satte förra året upp ett sommarspel på Hallsbergs Hembygdsgård, ”Hönor &

Svärmeri”, och även i år får publiken chans att njuta av förenings skådespel. ”En pudel i

verkstan” är titeln på den purfärska pjäsen, skriven av Håkan Klamas som även författade just

”Hönor & Svärmeri.”

Pjäsen beskrivs som ett farsartat lustspel och utspelar sig på en mekanisk verkstad.

Handlingen kretsar kring en självgod chef med ekonomiska bekymmer vilka han försöker

gömma för omgivningen.

Med i pjäsen, bland andra karaktärer, finns också en skum entreprenör, en förförisk

spanjorska och en kronofogde med en fäbless för mandelkubbar ... Som upplagt för

tokigheter, med andra ord!

Inne i slutskedet

Rod Cansby, som tidigare haft fingret med i många andra lokala skådespel i Sydnärke, är

både producent och regissör till föreställningen.

När Sydnärkenytt får sig en pratstund med honom är han i full färd med att färdigställa de

sista bitarna av scenografin.

– Vi började att leta manus i november förra året men hittade inget som vi var riktigt nöjda

med. Eftersom vi tyckte mycket om det sommarspel Håkan Klamas skrev till oss mailade vi

honom och frågade om han inte hade något på lut, berättar Rod.

Det visade sig att det hade Håkan visst och Teater Hallsberg fick två manus till godo. Ett av

dem var just ”En pudel i verkstan”, en historia som föll föreningen på läppen.

                                                                                                                                                                                                     Producent och regissör Rod Cansby.

Stort engagemang

Totalt 11 stycken engagerade, åtta skådespelare och tre tekniker, har sedan februari månad legat i för att få projektet redo till fredagens premiär. 

Och man kan inte påstå att de legat på latsidan, tvärtom, här har Teater Hallsberg slitit i sitt anletes svett för att presentera ett hejdundrande lustspel.

– Skådespelarna har lagt ner drygt 400 timmar i repetitionstid sedan februari och vi andra mer än så. Vi har till och med en tjej i ensemblen som träffade en kille och flyttade till Motala men hon kom till repetitionerna varje vecka. Hon har en husvagn stående här som hon sover över i när hon inte jobbar, det kallar jag engagemang!

Ett riktigt hästjobb

De medverkande i pjäsen har sin huvudsakliga syssla utanför teaterarbetet och har engagerat sig i lustspelet på sin lediga tid. 

Rod är själv anställd på Studiefrämjandet där Teater Hallsberg ingår i hans dagliga arbete. Han betonar att det är ett riktigt hästjobb från allas sida som är grunden i föreställningen.

– Det är jätteroligt men otroligt slitsamt. Ibland undrar man hur det står till där uppe i huvudet, det är inte riktigt sunt, säger han och skrattar. 

Skådespelarna snicksnackar sinsemellan.

Inkluderar alla

Lite speciellt med just Teater Hallsberg är att man satsar på att ha en inkluderande ensemble. Det vill säga, medverkar på scenen gör både ”normalstörda” och personer med olika diagnoser och/eller andra funktionsvariationer. 

I år är ensemblen nästan helt ny - endast två från förra årets sommarspel finns med på scenen. Max Jansson och Mia Lilja, som tidigare varit mycket involverade i Teater Hallsberg, har denna gång gått vidare till andra äventyr. 

– Vi saknar dom förstås men nu får publiken träffa helt nya talanger, vissa av dem har aldrig spelat teater tidigare, avslöjar Rod.

Premiärnerver finns där förstås, kanske särskilt för nykomlingarna, men Rod menar att ensemblen ändå är taggade på att släppa loss.

Hjälpta av sponsorer

Pjäsen produceras av Rod och har fått ekonomiskt stöd av bland annat Studiefrämjandet och överskottet från förra årets sommarspel. 

Till stor hjälp har också föreställningen huvudsponsorer varit, XL Björka och Fredrikssons Måleri. De senare har bistått med gratis material till scenbygget och för det är Rod tacksam.

– De har hjälpt oss otroligt mycket!

Fler föreställningar

På fredag kl. 19.00 smäller det alltså på Hallsbergs Hembygdsgård och då får publiken för första gången chans att se ”En pudel i verkstan.” Därefter följer ytterligare 11 föreställningar under juli månad och den som vill skaffa sig koll på samtliga datum kan surfa in på Teater Hallsbergs hemsida.

Biljettförsäljningen är igång sedan en tid tillbaka och Rod är optimistisk.

– Det är många som har ringt, mailat och hört av sig via Facebook så jag är inte orolig, avslutar han.

Text: Sandra Wallin
Foto: Örjan Larsson

Upplagt för skratt i Hallsberg

Nu är det dags för en riktig familjefest i Hallsberg. Det är Teater Hallsberg som spelar upp Håkan Klamas folklustspel "Hönor och svärmeri" på hembygdsgården på Verners backe i Hallsberg.

Hönor och Svärmeri är ett farsartat lustspel som utspelar sig på 50-talet. Det handlar om den 39-årige John som äntligen ska gifta sig med den betydligt yngre Anna. Det enda som återstår är att övertala Johns kärve far, Åke, att betala kalaset. När sen Åke försvinner, den blivande svärmodern Rigmor blir akut hungrig, drängen Gunnar bär in vedträna ett i taget och en raggare från Hidinge blir av med kläderna, blir situationen alltmer komplicerad. Hushållerskan Lisa som sitter i rullstol, verkar ändå vara den som har största koll på läget....

Publiken får möte Max Jansson som spelar huvudpersonen John som ska gifta sig, Lasse Hammarbacken spelar hans far som mest bara tänker på bin. Frida Ingemansson Mattson spelar Anna, som tror att John har en rik far. Barbro Tergesten spelar Annas mamma och Jimmy Oskarsson spelar Sonny, raggaren som älskar Anna. Bosse Eriksson spelar drängen Gunnar och Maria Lilja Johansson spelar den litet vimsiga Lisa som ändå är den som har ett finger med i det mesta som händer på gården.

Med ett bra manus och amatörskådespelare som verkligen älskar sin uppgift, har regissören Rod Cansby sett till att man bjuder publiken på en riktigt underhållande och rolig föreställning som passar bra för hela familjen och leder garanterat till många skratt. Så man får hoppas att Hallsbergsborna och alla andra tar chansen att få uppleva en riktig skrattfest i vårt fagra Sommar-Sverige.

Lennart M Pettersson - Amatörteatersamverkan 2016-07-17

Lustspelet med energi är redo för premiär

Hallsberg

Teater Hallsberg har förberett en sommarpjäs. Projektet är ett farsartat lustspel med mycket energi.
– Allting lindas in av lögner och man undrar hur det ska gå, säger Rod Cansby, regissör.

 

Repetition för Hönor och svärmeri

 

På hembygdsgården förbereder skådespelarna sig på den scen som de kommer framföra för publik om mindre än en vecka. På lördag har ”Hönor och Svärmeri” premiär.

– Det är ett farsartat lustspel. I hela berättelsen lindas en väv av lögner och man börjar tänka hur ska det här gå, säger Rod Cansby från Teater Hallsberg som är regissör.

Han förklarar att pjäsen inte är en ”släng i dörrarna fars” även om de faktiskt har flertalet dörrar på scenen.

– Tempot är något lägre här, så jag skulle inte kalla det för en ”släng i dörrarna fars”. Det här är lugnare men med lika bra energi, om det är en bra förklaring, säger han.

Skådespelarna i pjäsen har olika meriter och erfarenhet. Och projektet har också ett syfte.

– En del har till och med jobbat professionellt. När vi körde förra året råkade det bli så att många av skådespelarna hade någon typ av diagnos. Och så är det fortsatt i år, säger Rod Cansby.

För honom gör det absolut ingen skillnad för att han behöver inte anpassa sitt arbetssätt.

– Vi tänkte väl att det kunde vara en nisch för oss. Man ser dem växa på scen och på så sätt växer deras självförtroende. De känner att jag kan.

Skådespelarna själva tycker att allt har flutit på som rinnande vatten tills nu.

– Ja, ni kom ju förbi och då började allting att haka upp sig, säger Maria Lilja Johansson.

Redan i vintras började arbetet för en sommarpjäs. Bland annat Rod Cansby satt och läste tio olika manus. Och några av dem två gånger om.

– Vi valde den här för att den är trevlig och roligt skriven, säger han.

– Ett lustigtspel för alla åldrar, säger Maria Lilja Johansson.

I mars började repetitionerna och sedan två månader sedan har aktiviteten skruvats upp.

– Nu sista veckan blir det varje dag, säger skådespelaren Bosse Erixzon.

Med mindre än en vecka till premiären på lördag börjar de känna av att det snart är dags.

– Lite pirrigt och nervöst börjar det bli men så ska det vara, säger Maria Lilja Johansson.

Regissören Rod Cansby hoppas att många i området tar sig tid att titta på någon av föreställningarna.

– Det har väl varit lite trögt tidigare. Men vi försöker bygga upp en tradition här och på så sätt väcka intresset, säger han.

Nio stycken tillfällen kommer att finnas under julimånad.

Nerikes Allehanda 2016-07-11 Eric Blomqvist

Copyright © Teater Hallsberg. All rights reserved. Organisationsnummer 802499-2888

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Ikon